Home » Știință » Consumatorii de cafea fac mai mulți pași pe zi, dar dorm mai puțin

Consumatorii de cafea fac mai mulți pași pe zi, dar dorm mai puțin

Consumatorii de cafea fac mai mulți pași pe zi, dar dorm mai puțin
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.04.2023

Cafeaua este una dintre cele mai consumate și iubite băuturi la nivel mondial, de aceea, sunt avansate frecvent numeroase teorii și rezultate ale studiilor cu privire la beneficiile și dezavantajele acestei licori.

O nouă cercetare în acest sens arată că cel puțin o ceașcă de cafea pe zi ne poate aduce mai multă energie, însă vine cu un preț: dormim mai puțin, ceea ce ne-ar putea expune riscului de a dezvolta afecțiuni ale inimii.

„Imaginea de ansamblu cu privire la studiu nu subliniază o singură consecință a consumului de cafea – realitatea este mult mai complexă de atât”, a spus dr. Gregory Marcus, cardiolog la Universitatea din California, potrivit CNN.

Cât de mult ne afectează cafeaua somnul?

Pentru a obține o analiză mai clară a efectelor consumului de cafea, a fost realizat un studiu la care au participat 100 de adulți. Ei au primit ceasuri inteligente pentru monitorizarea somnului din timpul nopții și a pașilor efectuați în timpul zilei.

Voluntarilor li s-a spus să își bea cafeaua așa cum o fac în mod obișnuit vreme de două zile, iar în următoarele după zile, ei au primit instrucțiuni să nu o consume deloc. Același ciclu a fost repetat vreme de două săptămâni.

Zilele cu cafea: mulți pași, puțin somn

În zilele în care cafeaua a fost băută, participanții au înregistrat o medie de 1.058 de pași pe zi, mult mai mulți decât au înregistrat în zilele „de abstinență”. Totuși, zilele active și-au cerut tributul – oamenii au dormit cu 36 de minute mai puțin. Concluzia a fost aceea că atunci când este băută mai multă cafea, oamenii sunt tot mai activi – și mai „nedormiți”.

Dr. Gregory Marcus a subliniat că după o cafea, oamenii simt mai multă motivație și doresc să îndeplinească mult mai multe sarcini.

Totuși, recomandarea este ca acest consum „să nu fie extins și către băuturile energizante sau către cele cu o concentrație mare de cafeină”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman

Creșterea temperaturilor la tropice ar putea însemna vești proaste pentru iubitorii de cafea

Cafeaua cu lapte ar putea avea un efect antiinflamator asupra organismului

Test de cultură generală. Ce țară consumă cea mai multă cafea?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase