Home » Știință » Fermierii italieni salvează un fruct antic cu ajutorul energiei solare

Fermierii italieni salvează un fruct antic cu ajutorul energiei solare

Fermierii italieni salvează un fruct antic cu ajutorul energiei solare
Fermă de citrice din Calabria, sudul Italiei. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08.05.2023

Producția de citrice din regiunea Calabria din sudul Italiei a murit aproape în totalitate din cauza climei extreme și a lipsei investițiilor.

Recoltele au primit, totuși o șansă prin panourile solare, care le-a oferit fermierilor nu doar o perspectivă  diferită, ci și o lecție utilă pentru agricultura tot mai afectată de schimbările climatice.

Familia lui Antonio Lancelotta, un fermier în vârstă de 35 de ani, a fost printre primele care au experimentat „agrovoltaicele” – culturile au crescut sub panourile solare, potrivit BBC.

Cât de utile sunt „agrovoltaicele”?

„Priviți la aceste citrice. Perfecte!”, se exprimă el, în timp ce privește niște fructe galbene, în formă de inimă.

De-a lungul secolelor, mulțumită climei favorabile, localnicii din această zonă a Italiei s-au specializat în cultivarea Liscia Diamante, un fruct care poate ajunge și la o greutate de 5 kilograme.

Fructele sunt folosite în special de producătorii de parfum, care extrag uleiul esențial din aceste citrice. În ultimii 50 de ani, însă, producția de Liscia Diamante a devenit tot mai rară în Calabria, mai ales pentru că localnicii au emigrat către zone mai dezvoltate.

„Fermierii au avut întotdeauna grijă de pământ”

Dar în 2009, tatăl lui Antonio Lancelotta, Mario, a descoperit panourile solare pentru agricultură. Conceptul nu este unul nou, dar abia atunci agricultorii au început să îl exploreze mai mult. Ideea de bază a fost ca energia solară să fie folosită pentru a cultiva producția locală aflată în pericol de extincție.

În prezent, atât în statele Uniunii Europene, cât și în celelalte zone ale lumii, crește interesul pentru energia regenerabilă care ar putea reduce efectele schimbărilor climatice.

Drept urmare, Antonio Lancelotta este convins că agrovoltaicele sunt soluția perfectă pentru producție. El crede că agricultura ar trebui conservată și consolidată prin panouri solare, nu compromisă.

„Fermierii au avut întotdeauna grijă de pământ”, a spus acesta.

Totuși, din cauza costurilor ridicate pentru instalare, unii fermieri sunt sceptici cu privire la această trecere, iar lacunele legislative fac ca drumul până la integrarea panourilor să fie unul foarte lung.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un material ultra-subțire pentru dublarea eficienței celulelor solare

O nouă „gaură” a apărut pe suprafața Soarelui. Pământul va fi lovit de vânturi solare

Un material ieftin, folosit în tehnologia panourilor solare, este acum cu 250% mai eficient

Elveția instalează 5.000 de panouri solare pe Barajul Lacului Muttsee

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase