Home » Știință » Cum ar putea fi obținută apa de băut pe Lună? Este mai simplu decât pare!

Cum ar putea fi obținută apa de băut pe Lună? Este mai simplu decât pare!

Cum ar putea fi obținută apa de băut pe Lună? Este mai simplu decât pare!
Foto: James Cole et al., Acta Astronautica, 2023
Publicat: 10.05.2023

Indiferent unde mergem în Univers, vom avea nevoie de apă. Până acum, misiunile umane și-au transportat apă. Deși metoda funcționează pentru misiuni scurte, nu este practică pe termen lung.

Apa este grea și ar fi nevoie de prea mult combustibil pentru a aduce suficientă apă care să susțină bazele pe termen lung pe Lună sau Marte. Așa că va trebui să folosim apa pe care o putem extrage local.

Din fericire, apa este o moleculă comună în Univers. Chiar și Luna are suficientă apă pentru a susține o colonie.

Singura provocare reală este extragerea acesteia. După cum arată un studiu recent publicat în Acta Astronautica, acest lucru ar putea fi la fel de ușor precum folosirea unui cuptor cu microunde.

Apa de băut pe Lună, extrasă doar prin încălzirea regolitului?

Deși apa este prezentă în cantități mici pe toată Luna, aceasta este mai concentrată în regiunile polare. Pungile de gheață sunt concentrate în regiunile umbrite ale polilor. Consistența acestor pungi de gheață este similară cu zăpada amestecată cu particule de praf.

Imaginați-vă că încercați să extrageți apa de băut pe Lună dintr-un astfel de material. Dacă ați încerca să-l încălziți pe aragaz, ar fi atât de uscat încât nu s-ar încălzi uniform. Și chiar dacă ați reuși să topiți gheața, ar rezulta un fel de nămol.

Studiile anterioare care utilizează material selenar simulat au arătat că, deși încălzirea tradițională prin conducție poate extrage apa, metoda nu este deosebit de eficientă. Este nevoie de multă putere pentru a face acest lucru, ceea ce face dificilă extinderea suficientă pentru a susține o colonie. În acest studiu, echipa a analizat utilizarea microundelor pentru a extrage apă.

Cum funcționează metoda studiată?

Dacă ați reîncălzit vreodată ceva într-un cuptor cu microunde, știți că o problemă comună este că rezultatele nu sunt mereu aceleași. Nu numai că puteți obține părți fierbinți și părți înghețate unele lângă altele, dar microundele pot, de asemenea, încălzi lucrurile în așa fel încât să fie ușor umede.

Acest lucru se datorează faptului că moleculele de apă sunt puternic excitate de cuptorul cu microunde, iar cuptorul le poate determina să se deplaseze în material, de obicei către suprafață. Așadar, gătitul cu microunde poate extrage apă dintr-un material. Cercetătorii au vrut să știe dacă ar putea face acest lucru în mod eficient cu materialul selenar.

Echipa sa concentrat pe două materiale selenare simulate. Unul a simulat munții (LHS-1) și unul a simulat regiunea de mare lunară (LMS-1). Apoi, oamenii de știință au analizat cât de eficient ar putea fi extrasă apa din diferite procentaje de conținut de gheață.

La ce rezultate au ajuns cercetătorii?

Ceea ce au descoperit a fost că, folosind un cuptor special cu microunde de doar 250 de wați, au putut extrage aproximativ 55% până la 67% din apă în aproximativ o jumătate de oră.

Acest lucru este suficient de practic pentru a extrage multă apă din regiunile polare, iar tehnologia cu microunde pe care au folosit-o ar fi ușor de construit și întreținut pe Lună. Interesant este că metoda este mai puțin eficientă atunci când ajungeți la materiale cu conținut mai mare de apă, unde încălzirea conductivă tradițională este mai eficientă, notează Phys.org.

Vă recomandăm să citiți și:

Un start-up vrea să construiască benzinării pentru sateliți în spațiu

Cele mai clare imagini cu Deimos, unul dintre sateliții lui Marte

SpaceX a lansat primul satelit 5G din lume pe orbita joasă a Pământului

Sonda japoneză Hakuto-R nu a reușit să efectueze prima aselenizare privată din istorie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase