Home » Știință » O nouă măsurătoare a expansiunii Universului

O nouă măsurătoare a expansiunii Universului

Publicat: 19.05.2023

Predicția următoarei explozii a supernovei Refsdal de către astronomi le-a arătat acestora o nouă modalitate prin care să măsoare expansiunea Universului. Supernova Refsdal este un eveniment exploziv și este cunoscută pentru că a fost observată explodând de mai multe ori, de-a lungul mai multor ani. După ce au remarcat-o de mai multe ori, astronomii au prezis chiar și când va avea loc următoarea explozie. 

Posibilitatea ca o stea să explodeze ca o supernovă de mai multe ori pare un nonsens. Supernova Refsdal a explodat, de fapt, o singură dată, dar datorită unui fenomen special a fost văzută de mai multe ori, conform IFL Science.

Fenomenul în cauză se numește lentilă gravitațională. Orice masă deformează spațiul-timp, dar dacă ceva este suficient de dens, cum ar fi un roi de galaxii, această deformare acționează ca o lentilă. Un obiect aflat în spatele acestui roi masiv, cum ar fi o galaxie îndepărtată mai slabă, este brusc mărit și se creează imagini multiple ale obiectului de fundal.

Constanta lui Hubble

Având în vedere că aceste lentile gravitaționale sunt uriașe și nu sunt simetrice ca o lentilă de sticlă, timpul necesar pentru ca lumina să treacă prin lentilă variază de la o imagine la alta. Și, după ce au văzut o supernovă în unele imagini din 2014, cercetătorii au putut prezice apariția sa din nou într-o altă imagine cu lentilă în anul următor.

Această supernovă este denumită după astrofizicianul norvegian Sjur Refsdal. În 1964, Refsdal a propus folosirea întârzierii temporale care ar putea apărea în imaginile unei supernove cu lentilă gravitațională pentru a măsura rata de expansiune a Universului. Această valoare este, de asemenea, cunoscută sub numele de constanta lui Hubble.

Utilizarea unei supernove pentru măsurarea constantei lui Hubble, o tehnică cunoscută sub numele de cosmografie cu întârziere în timp, reprezintă o altă abordare independentă. O primă încercare de utilizare a acestei supernove a fost făcută în 2018, dar a avut o mare incertitudine. A fost în concordanță cu ambele rezultate.

Noua abordare a folosit mai multe observații care au reușit să restrângă întârzierile temporale măsurate la o incertitudine de 1,5 procente.

O nouă valoare pentru rata de expansiune a Universului?

Valoarea pe care o obțin este de 66,6 kilometri pe secundă pe megaparsec. Unitatea înseamnă că, dacă o galaxie se află la un milion de parseci distanță, datorită expansiunii Universului, aceasta va părea că se îndepărtează de noi cu 66,6 kilometri pe secundă. Această valoare este mult mai apropiată de măsurătoarea din radiația cosmică de fond.

Tensiunea în ceea ce privește rata de expansiune a Universului continuă. Un alt studiu recent privind aglomerarea materiei întunecate a constatat că și aceasta este în concordanță cu fondul cosmic de microunde, însă multe studii au fost de acord cu cealaltă măsurătoare. Este ceva în neregulă cu instrumentele sau cu fizica? Până în prezent, răspunsul nu este clar.

Vă mai recomandăm și:

Telescopul Webb descoperă Universul timpuriu cu ajutorul unui imens roi de galaxii

Care este cel mai rapid obiect solid din Univers pe care îl cunoaștem?

Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 33 de ani de funcţionare – VIDEO

Test de cultură generală. Când se vor alinia toate planetele Sistemului Solar?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase