Home » Știință » Cercetătorii au scanat creierul a trei oameni suspectați că ar fi zombi

Cercetătorii au scanat creierul a trei oameni suspectați că ar fi zombi

Publicat: 26.05.2023

Cei „nemorți” nu participă de obicei la studii clinice, dar trei oameni suspectați că ar fi zombi le-au permis cercetătorilor din Haiti să le măsoare activitatea cerebrală.

Cercetarea a fost lansată în speranța de a descoperi identitatea trioului înfricoșător, fiecare dintre acești oameni suspectați că sunt zombi fiind recunoscut de localnici drept un individ decedat de mult timp.

Potrivit credințelor voodoo haitiene, spiritele morților pot fi uneori capturate de vrăjitori numiți bokor, care pot folosi apoi aceste suflete pentru a reanima cadavre proaspete sub formă de zombi. Adeseori văzuți plimbându-se prin zonele rurale din Haiti, acești strigoi somnambuli sunt raportați în mod regulat autorităților locale, până la o mie de zombi fiind observați în fiecare an.

Într-un studiu uimitor, publicat în 1997, cercetătorii au investigat trei astfel de cazuri, folosind electroencefalografie și tehnici de testare ADN pentru a încerca să găsească o explicație rațională pentru cadavrele care umblă.

Ce s-a descoperit despre acești oameni suspectați că sunt zombi?

Primul caz a implicat o femeie care murise la vârsta de 30 de ani, fiind apoi văzută trei ani mai târziu de către membrii familiei, care au recunoscut-o datorită unui semn facial distinctiv. Un tribunal local a autorizat apoi deschiderea mormântului femeii, dezvăluind că acesta este plin de pietre.

Autorii studiului explică că femeia „își ținea capul într-o poziție coborâtă și mergea extrem de încet și înțepenit, abia mișcându-și brațele”. În plus, nu era în stare să comunice, „dar ocazional murmura niște cuvinte de neînțeles, dar stereotipe”.

În ciuda zombificării aparente a femeii, cercetătorii dezvăluie că „electroencefalograma și examinarea sistemului nervos central nu au fost remarcabile”. Pe baza evaluării stării femeii, autorii oferă un diagnostic prezumtiv de schizofrenie catatonică, dar nu pot explica cum „s-a întors aceasta dintre morți”.

Propunând un răspuns speculativ, cercetătorii explică că femeia s-ar putea să nu fi murit deloc, ci ar fi fost otrăvită de o „toxină neuromusculară”, posibil administrată de un bokor răuvoitor, pentru a induce catalepsia și pentru a păcăli rudele femeii să creadă că aceasta a murit, notează IFL Science.

Vrăjitorul vinovat ar fi putut apoi recupera cadavrul îngropat cu puțin timp înainte ca femeia să-și recapete cunoștința, în timp ce lipsa de oxigen din mormânt ar fi putut duce la leziuni ale creierului, explicând astfel starea ei asemănătoare unui zombi.

Persoane care „s-ar fi trezit dintre morți” erau de fapt altcineva

Al doilea dintre cei trei oameni suspectați că sunt zombi este un bărbat de 26 de ani care a fost văzut la 19 luni după ce a fost îngropat. Unchiul bărbatului a fost ulterior găsit vinovat că a folosit vrăjitorie pentru a-l zombifica pe bărbat, care a fost ținut apoi legat de un buștean la casa părinților săi.

Din nou, examinările clinice nu au arătat rezultate supranaturale, iar bărbatul a fost diagnosticat cu „sindrom organic al creierului și epilepsie”. Mai important, testele ADN au dezvăluit că acesta nu era bărbatul care murise cu puțin timp înainte, ceea ce micșora „dovezile” că ar fi putut fi zombi.

Într-un caz similar, o femeie de 31 de ani a fost identificată drept o persoană care era moartă de 13 ani. Din nou, însă, un examen medical a arătat că ea era un om perfect normal, iar analizele genetice au arătat că ea nu era persoana decedată.

Luând în considerare aceste ultime două exemple, autorii studiului concluzionează că „identificarea greșită a unui străin rătăcitor, bolnav mintal, de către rudele îndoliate este cea mai probabilă explicație”.

Vă recomandăm să citiți și:

Mii de virusuri, majoritatea necunoscute, au fost găsite în excrementele bebelușilor

O bacterie acvatică comună ar putea cauza boala Parkinson

Un eveniment întâmplător a schimbat creierul uman pentru totdeauna în urmă cu un milion de ani

China susține că a conectat, în „premieră mondială”, creierul unei maimuțe la un computer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase