Home » Știință » Simetria Universului timpuriu ar putea explica de ce materia este mai bogată decât antimateria

Simetria Universului timpuriu ar putea explica de ce materia este mai bogată decât antimateria

Simetria Universului timpuriu ar putea explica de ce materia este mai bogată decât antimateria
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.06.2023

Simetria din legile fizicii, care face ca materia și antimateria să fie reflexii perfecte una pentru cealaltă, nu s-a aplicat la scurt timp după Big Bang, sugerează noi dovezi. Lucrarea ar putea oferi o explicație pentru faptul că, deși Universul funcționează după legi simetrice, antiparticulele sunt departe de a fi la fel de abundente.

Un univers care ar conține cantități egale de materie și antimaterie ar fi unul în care cele două se elimină reciproc în mod constant în explozii de energie. Nu este un loc propice pentru ca viața să evolueze, cu atât mai puțin să facă o călătorie lungă până la ființe capabile să înțeleagă legile fizicii.

Cu toate acestea, legile, așa cum le înțelegem în prezent, sugerează că ar fi trebuit să fie create cantități egale din fiecare substanță odată cu Universul. Cu toate acestea, materia predomină în mare măsură.

Anomalii în distribuția galactică ce nu pot fi explicate

Acest fapt observabil înseamnă că, undeva pe parcurs, Universul nu a fost perfect simetric. Cosmologii au încercat timp de aproape 60 de ani să găsească punctul în care simetria a cedat.

O nouă lucrare publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) susține că a redus acest punct la așa-numita „epoca inflaționistă” (inflație cosmică).

Dr. Robert Cahn, profesorul Zachary Slepian și Dr. Jiamin Hou au propus că secretul pentru a găsi locul în care simetria a cedat ar putea consta în distribuția galaxiilor.

Raționamentul lor a fost publicat în Physical Review Letters, dar vestea cea mai interesantă este că, în articolul din MNRAS, ei susțin că au găsit anomalii în distribuția galactică pe care nu le pot explica în niciun alt mod, scrie IFL Science.

Universul nu a fost perfect simetric

„Un tetraedru [piramidă triunghiulară] este cea mai simplă formă care nu poate fi rotită în imaginea sa în oglindă în trei dimensiuni (3D)”, notează autorii în MNRAS. Oricare patru galaxii (un cvadruplu) pot fi făcute să formeze punctele unui tetraedru.

Într-un Univers complet simetric, ne-am aștepta să vedem un număr egal de o orientare a unui tetraedru și imaginea sa în oglindă. Dacă vedem mai multe exemple de una decât de cealaltă, acest lucru indică un eșec al simetriei în momentul în care a apărut aglomerarea de masă a Universului.

Studiind mai mult de un milion de galaxii identificate în cadrul a două studii, autorii au găsit într-adevăr o distribuție inegală care implică o lipsă de simetrie în acest moment. Ce anume a fost această asimetrie și unde a dispărut în cele 14 miliarde de ani care au urmat, rămân întrebări fără răspuns. Cu toate acestea, dacă lucrarea va fi reprodusă, am putea să ne restrângem căutarea.

Dovezile privind asimetria sunt publicate în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Unde este marginea Universului?

Telescopul Webb a surprins structura stelară a uneia dintre cele mai vechi galaxii din Univers

Astronomii au observat cum gazul reciclat alimentează o galaxie masivă din Universul timpuriu

Misterul celor mai strălucitoare obiecte din Univers a fost, în sfârșit, rezolvat

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase