Home » Știință » Test de cultură generală. Unde este marginea Universului?

Test de cultură generală. Unde este marginea Universului?

Publicat: 24.05.2023
Test de cultură generală. Unde este marginea Universului?
Sursa foto: Shutterstock

Din câte putem spune, Universul nu are margini. Spațiul se întinde la infinit în toate direcțiile. Mai mult, galaxiile umplu tot spațiul din întreg Universul. 

În primul rând, partea din Univers pe care o putem vedea este uniformă și plată la scară cosmică. Uniformitatea Universului înseamnă că grupurile de galaxii sunt răspândite mai mult sau mai puțin la scară largă.

Planeitatea Universului înseamnă că geometria spațiu-timpului nu este curbată sau deformată la scară cosmică, potrivit Wtamu.edu.

Pe de altă parte, colțul nostru de Univers nu este special sau diferit. Din moment ce partea Universului pe care o putem vedea este plată și uniformă și din moment ce colțul nostru de Univers nu este special, toate părțile acestuia trebuie să fie plate și uniforme.

De ce nu are Universul margini?

Dar cum se poate ca Universul să nu aibă margini dacă a fost creat în Big Bang? Răspunsul este că spațiul cosmic nu a început cu o dimensiune finită. Big Bangul nu a avut loc într-un singur punct al Universului. Acesta s-a întâmplat peste tot dintr-odată. Universul a început ca un obiect infinit de mare și s-a transformat într-un obiect infinit de mare.

Deși este dificil pentru oameni să înțeleagă infinitul, acesta este un concept matematic și științific perfect valabil. Într-adevăr, este un concept perfect rezonabil în știință ca o entitate cu dimensiuni infinite să crească în dimensiune.

Univesul observabil versus Universul infinit

De reținut este însă că oamenii pot vedea doar o parte din Univers. Această parte se numește „Universul observabil”, care are o limită. Limita aceasta nu înseamnă că există un zid de energie sau o prăpastie uriașă la marginea Universului nostru observabil. Marginea marchează pur și simplu linia de demarcație dintre locurile pe care pământenii le pot vedea în prezent și locurile pe care nu le pot vedea.

Și, deși Universul observabil are o margine, Universul ca întreg este infinit. Totodată, acesta este încă în expansiune. Marginea Universului observabil nu poate ține pasul cu expansiunea universului, astfel încât multe galaxii se află veșnic în afara observației noastre. În ciuda acestei limitări a capacităților de observare, universul în sine nu are încă o margine.

Vă mai recomandăm și: 

O gaură neagră „devoratoare” de stele, descoperită de astronomi, este cea mai apropiată de Pământ

Test de cultură generală. Unde este centrul Universului?

Astronomii au asistat la nașterea unui roi de galaxii îndepărtat din Universul timpuriu

Patru dintre cei mai mari sateliți ai lui Uranus ar putea conține apă, arată un nou studiu NASA

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase