Home » Știință » Test de cultură generală. De ce te doare capul atunci când mănânci înghețată?

Test de cultură generală. De ce te doare capul atunci când mănânci înghețată?

Publicat: 12.06.2023

O durere de cap cauzată de înghețată nu are nimic de-a face cu stomacul, ci este mai degrabă rezultatul faptului că acoperișul gurii (palatul) se răcește prea repede.

De fapt, poți avea o durere de cap de la înghețată chiar înainte de a o mânca efectiv.

Durerile de cap provocate de înghețată apar ori de câte ori mănânci sau bei ceva rece prea repede și senzația aceasta durează în jur de 20 de secunde.

Consumând alimente reci mai încet poți da timp palatului tău sau cerului gurii să se răcească în mod normal și să se adapteze la temperaturile scăzute, fără a provoca în acest fel o durere de cap.

Durerea de cap provocată de înghețată poate apărea chiar mai devreme

Potrivit specialiștilor de la Clinica Mayo din SUA, mecanismul exact care acționează în cazul durerilor de cap provocate de înghețată nu este cunoscut în prezent, dar se crede că durerea de cap este un caz de durere referită.

Atunci când cerul gurii se răcește prea repede, semnalul de durere simțit în gură este transmis nervului trigemen, care îl transmite apoi la creier, unde este procesat și resimțit.

Nervul trigemen simte durerea din întreaga față și din frunte, așa că, atunci când este suprasolicitat, durerea din gură pare să vină de fapt din frunte, scrie dr. Christopher S. Baird.

Nervul implicat în acest proces

Așadar, durerile de cap provocate de înghețată pot fi evitate prin consumul încet de alimente reci, lăsând alimentele reci să se încălzească înainte de a le mânca, pentru a ajuta palatul sau cerul gurii noastre să se adapteze la diferența de temperatură.

În cazul în care apar, aceste dureri de cap pot fi ameliorate prin apăsarea limbii calde pe cerul gurii pentru a o încălzi sau prin consumul unei băuturi calde.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii au lăsat o „amprentă înghețată” de microbi pe Muntele Everest

Renii din Svalbard prosperă de când au început să mănânce iarbă înghețată

„O nouă lume a dunelor”. Cum se formează acestea pe Io, luna înghețată a lui Jupiter?

Cea mai veche pereche de schiuri din lume, găsită în zona înghețată din Norvegia

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase