Un studiu a descoperit că omenirea „a împins” rotația Pământului

18 06. 2023, 14:00

This browser does not support the video element.

Pompând apă din sol și mutând-o în alte zone, oamenii au deplasat o masă atât de mare de apă încât Pământul s-a înclinat cu aproape 80 de centimetri spre est doar între anii 1993 și 2010, potrivit unui nou studiu publicat în Geophysical Research Letters.

Pe baza modelelor climatice, oamenii de știință au estimat anterior că oamenii au pompat 2.150 de gigatone de apă subterană, echivalentul a peste 6 milimetri de creștere a nivelului mării, din 1993 până în 2010. Însă confirmarea acestei estimări este dificilă.

O abordare constă în polul de rotație al Pământului, care este punctul în jurul căruia se rotește planeta.

Acesta se deplasează în timpul unui proces numit mișcare polară, adică atunci când poziția polului de rotație al Pământului variază în raport cu scoarța.

Distribuția apei pe planetă afectează modul în care este distribuită masa.

Pământul s-a înclinat cu aproape 80 de centimetri spre est

„Polul de rotație al Pământului se schimbă de fapt foarte mult”, a declarat Ki-Weon Seo, un geofizician de la Universitatea Națională din Seul care a condus studiul. „Studiul nostru arată că, printre cauzele legate de climă, redistribuirea apelor subterane are, de fapt, cel mai mare impact asupra deplasării polului de rotație”.

Capacitatea apei de a modifica rotația Pământului a fost descoperită în 2016, iar până acum, contribuția specifică a apelor subterane la aceste schimbări de rotație era neexplorată.

În noul studiu, publicat în Geophysical Research Letters, cercetătorii au modelat schimbările observate în deriva polului de rotație al Pământului și mișcarea apei – mai întâi, luând în considerare doar calotele de gheață și ghețarii, iar apoi adăugând diferite scenarii de redistribuire a apelor subterane.

„Polul de rotație al Pământului se schimbă foarte mult”

Modelul s-a potrivit cu deriva polară observată doar după ce cercetătorii au inclus 2150 de gigatone de redistribuire a apelor subterane. Fără aceasta, modelul a fost greșit cu 78,5 centimetri, adică 4,3 centimetri de derivă pe an, scrie EurekAlert.

„Sunt foarte bucuros că am găsit cauza inexplicabilă a derivei polului de rotație”, a declarat Seo. „Pe de altă parte, sunt îngrijorat și surprins să văd că pomparea apelor subterane este o altă sursă de creștere a nivelului mării.”

Locația apelor subterane contează pentru cât de mult ar putea schimba deriva polară; redistribuirea apei de la latitudinile medii are un impact mai mare asupra polului de rotație.

În timpul perioadei de studiu, cea mai multă apă a fost redistribuită în vestul Americii de Nord și în nord-vestul Indiei, ambele la latitudini medii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un ocean masiv găsit sub scoarța Pământului conține mai multă apă decât oceanele de la suprafață

Henry Cavendish, cercetătorul care a cântărit Pământul în 1797 cu două bile de metal

Un astronaut din programul Apollo a spus că extratereștrii au prevenit un război nuclear pe Pământ

Astronomii au găsit o stea care devine „diamant cosmic” la 104 ani-lumină depărtare de Pământ