Home » Știință » Hubble a observat „o creatură cosmică” la 700 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ

Hubble a observat „o creatură cosmică” la 700 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ

Hubble a observat „o creatură cosmică” la 700 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ
Sursa foto: ESA/Hubble & NASA, M. Gullieuszik and the GASP team
Publicat: 13.06.2023

Galaxia de tip meduză JO206 este prezentă în această imagine a Telescopului Spațial Hubble al NASA/ESA, prezentând un disc colorat de formare a stelelor, înconjurat de un nor de praf palid și luminos. 

Câteva stele luminoase din prim-plan, cu vârfuri de difracție încrucișate, ies în evidență pe un fundal negru ca de cerneală, în partea de jos a imaginii.

JO206 se află la peste 700 de milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația Vărsătorul, potrivit unui comunicat al NASA.

Galaxiile-meduză, numite după uimitoarele creaturi acvatice

Galaxiile-meduză sunt denumite astfel datorită asemănării lor cu uimitoarele creaturi acvatice. În partea dreaptă jos a acestei imagini, șiruri lungi de formațiuni stelare strălucitoare urmăresc discul lui JO206, la fel cum meduzele sunt urmate de tentaculele lor.

Vârfurile galaxiilor-meduză sunt formate de interacțiunea dintre galaxii și mediul intra-roi, o plasmă subțire, supraîncălzită, care străbate grupurile de galaxii.

Pe măsură ce galaxiile se deplasează prin roiurile de galaxii, acestea se lovesc de mediul intra-roi, care îndepărtează gazul din galaxii și îl atrage în „tentaculele” lungi de formare stelară.

„Tentaculele” oferă astronomilor o oportunitate unică

„Activitatea de formare a stelelor este puternic influențată și poate fi chiar oprită de o serie de procese, dintre care unele sunt direct legate de mediul în care se află galaxia”, a declarat dr. Marco Gullieuszik de la Observatorul Astronomic din Padova, Italia.

„Tentaculele” galaxiilor-meduză oferă astronomilor o oportunitate unică de a studia formarea stelelor în condiții extreme, departe de influența discului principal al galaxiei. În mod surprinzător, Hubble a dezvăluit că nu există diferențe izbitoare între formarea stelelor în discurile galaxiilor-meduză și formarea stelelor în „tentacule”, fapt ce sugerează că mediul în care se află stelele recent formate are doar o influență minoră asupra formării lor.

Vă mai recomandăm și: 

Astronomii au descoperit una dintre cele mai mari structuri din galaxia Calea Lactee

Cât de diferite erau galaxiile din Universul timpuriu față de galaxiile de astăzi?

Astronomii au aflat cât cântărește o galaxie care ascunde un quasar

Energia solară a fost transmisă, în premieră, din spațiu pe Pământ

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase