Home » Știință » China și-a doborât propriul record pentru cei mai mulți sateliți lansați cu o singură rachetă

China și-a doborât propriul record pentru cei mai mulți sateliți lansați cu o singură rachetă

Publicat: 20.06.2023

China tocmai și-a doborât propriul record pentru cei mai mulți sateliți lansați în spațiu cu o singură rachetă. Una dintre rachetele Long March 2D ale țării a decolat de la Centrul de Lansare a Sateliților Tayiuan din nordul Chinei, în data de 15 iunie, având la bord un lot de sateliți.

În imaginile dramatice cu lansarea, mai multe plăci izolatoare pot fi văzute în timp ce cad de pe rachetă, pe măsura ce nava decola și urma să plaseze 41 de sateliți mici pe orbita joasă a Pământului, potrivit Interesting Engineering.

Înainte de lansarea de pe 15 iunie, recordul de sateliți lansați pe care l-a înregistrat China a fost de 26. Acest record a fost stabilit la doar câteva zile înainte ca misiunea Long March 2D, lansată cu racheta Lijian 1, să fie dezvoltată de o companie spațială privată, numită CAS Space.

Recordul pentru cei mai mulți sateliți lansați pe orbită

Long March 2D măsoară 41 de metri înălțime și poate transporta 1.300 de kilograme de încărcătură utilă pe o orbită sincronă cu Soarele.

Recordul global pentru cei mai mulți sateliți lansați de o singură rachetă a fost stabilit de SpaceX, atunci când a lansat 143 de sateliți pe orbită, în timpul unei misiuni comune, în ianuarie 2021, numită Transporter-1.

Sateliții transportați de racheta Long March 2D au fost Jilin-1 GF06A0 1-30, Jilin-1GF03D 19-26, HEGS-1 și Jilin-1 PT02A01/02, toți dezvoltați de firma comercială chineză Changguang Satellite (CGST). CGST își propune să lanseze pe orbită peste 300 de sateliți până în 2025, potrivit Space.com.

China vrea să lanseze 13.000 de sateliți

De asemenea, China dezvoltă o constelație de sateliți de Internet, numită „Guowang” sau rețeaua națională,  concepută ca adversar al constelației Starlink de la SpaceX. Administrația Spațială Națională a Chinei (CNSA) a anunțat recent că va lansa acești sateliți la bordul rachetei Long March 8 și își va mări capacitatea de producție a vehiculelor de lansare pentru a ajuta la ridicarea pe orbită a aproximativ 13.000 de sateliți.

Sectorul spațial al Chinei a progresat masiv în ultimii ani, iar țara a anunțat recent ambițiile sale de a trimite oameni pe Lună până în 2030, înainte să trimită, în cele din urmă, o misiune cu echipaj pe Marte.

Vă mai recomandăm și: 

Cercetătorul care a aflat că este alergic la Lună, abia după ce a pășit pe suprafața selenară

Energia solară, superioară celei nucleare pentru misiunile cu echipaj pe Marte

Fumul de la incendiile de vegetație din Canada a perturbat sateliții de pe orbita Pământului

Misteriosul model de umbre din spațiu dezvăluie un fenomen bizar

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase