Home » Știință » Cât de adevărată este „regula de 5 secunde”? Iată ce spun „Vânătorii de mituri”!

Cât de adevărată este „regula de 5 secunde”? Iată ce spun „Vânătorii de mituri”!

Publicat: 01.07.2023

Cui nu i s-a întâmplat măcar o dată să scape un aliment pe jos și să exclame „Regula de 5 secunde!” înainte de a se repezi să-l apuce? Dar cât de adevărată este această „regulă”?

Regula de 5 secunde” este o lege nescrisă conform căreia alimentele pot fi luate de pe jos și consumate atât timp cât nu au trecut mai mult de cinci secunde. „Raționamentul de la baza acestei reguli este că murdăria și germenii ar avea nevoie de șase secunde pentru a se transfera de la o suprafață la alta”, potrivit Urban Dictionary.

În unele țări, precum Marea Britanie, este cunoscută și „regula de 3 secunde”. Totuși, dovezile că regula ar fi adevărată nu sunt foarte clare. Regula celor trei/cinci secunde a fost testată de mai multe ori, inclusiv de către Vânătorii de Mituri din emisiunea de televiziune cunoscută și îndrăgită de toată lumea.

„Regula de 5 secunde” a fost testată și infirmată cu aproape două decenii în urmă

În episodul dedicat acestui mit, „Vânătorii” au plasat plăci de contact pentru bacterii pe diferite suprafețe ale podelei atelierului lor timp de cinci secunde, înainte de a incuba plăcile la temperatura corpului și de a vedea ce anume s-a dezvoltat.

Ei au descoperit că bacteriile crescute au fost foarte diferite în funcție de locul în care au scăpat plăcile, precum și, oarecum surprinzător, că probele prelevate de pe colacul de toaletă au fost surprinzător de curate în comparație cu alte suprafețe, scrie IFLScience.

Câte bacterii au preluat alimentele scăpate?

Pentru a testa regula celor cinci secunde și pentru a descoperi dacă pot evita să adune bacterii prin apucarea rapidă a alimentelor, cei doi prezentatori au decis să ia ei înșiși o suprafață curată și să o contamineze cât mai uniform posibil. Apoi au pus pastramă și biscuiți pe suprafață timp de două și de șase secunde.

Deși au existat diferențe în ceea ce privește cantitatea de bacterii preluată de pastramă față de cea preluată de biscuiți, nu a fost observată nicio diferență semnificativă între mâncarea care a fost pe podea timp de două secunde și cea care a fost pe podea timp de șase secunde.

„Din câte îmi dau seama, timpul nu pare să fie un factor, pentru că toate probele par să arate aproximativ același grad de contaminare, indiferent de cât timp au rămas pe podea”, a concluzionat Jamie Hyneman.

Apoi au pus plăci de contact bacteriene pe suprafețele contaminate de ei și le-au ținut acolo timp de două și de șase secunde, pentru a încerca să elimine toate celelalte variabile în afară de timp. Din nou, nu s-a găsit nicio diferență.

Mit distrus!

Alte studii științifice au arătat aceleași rezultate

Au fost efectuate mai multe studii științifice, susținând în linii mari aceste constatări. Un studiu din 2006 a testat transferul bacteriilor Salmonella Typhimurium de pe suprafețele de parchet și mochetă. S-a descoperit că bacteriile ar putea supraviețui până la patru săptămâni în număr suficient de mare pentru a contamina alimentele care le-au atins și că transferul a avut loc „aproape instantaneu la contact”.

„În consecință, acest studiu concluzionează că este necesară igienizarea adecvată a suprafețelor de contact cu alimentele pentru a reduce contaminarea dintre acestea, deoarece chiar și timpii de contact foarte scurți duc la transferul unui număr mare de bacterii”, au scris autorii în studiu.

Așa că uitați de „Regula de 5 secunde” și aplicați, în schimb, regula „Nu scăpați mâncarea pe jos!”.

Vă recomandăm să citiți și:

Bacteriile din ocean au ajuns în aerul pe care îl respirăm, arată un studiu

Test de cultură generală. Ce viteză are întunericul?

Henry Cavendish, cercetătorul care a cântărit Pământul în 1797 cu două bile de metal

Cea mai proastă zi din săptămână pentru un atac de cord

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase