Home » Știință » Cercetătorii au obținut energie regenerabilă din aerul umed „din greșeală”

Cercetătorii au obținut energie regenerabilă din aerul umed „din greșeală”

Publicat: 04.07.2023

Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts (UMass) Amherst (din SUA) au dezvăluit că au obținut cu succes energie regenerabilă din aerul umed. Se pare că descoperirea a fost pur și simplu din întâmplare.

„Ca să fiu sincer, a fost un accident. De fapt, eram interesați să facem un senzor simplu pentru umiditatea din aer. Dar studentul care lucra la el a uitat să-l bage în priză”, a declarat autorul principal al studiului, prof Jun Yao.

Dar chiar și așa, dispozitivul, realizat dintr-o serie de tuburi microscopice (sau nanofire), producea semnal electric.

Cum au reușit cercetătorii să obțină energie regenerabilă din aerul umed?

Nanofirele se ciocneau în interiorul tubului, rezultând o mică încărcare, iar pe măsură ce frecvența loviturilor creștea, un capăt al tubului a căpătat o încărcătură diferită față de celălalt.

„Așadar, seamănă cu o baterie. Avem o încărcare pozitivă și una negativă, iar atunci când le conectăm, sarcina electrică va circula”, a explicat Yao.

Echipa lui Yao a efectuat un nou studiu în care a înlocuit nanofirele cu materiale cu milioane de găuri minuscule, sau nanopori. Rezultatul este un dispozitiv de dimensiunea unei miniaturi care poate genera aproximativ un microwatt de energie regenerabilă din aer umed.

„Frumusețea este că aerul este peste tot. Chiar dacă o foaie subțire a dispozitivului eliberează doar o cantitate foarte mică de electricitate, în principiu, putem suprapune mai multe straturi vertical pentru a crește puterea”, a adăugat Yao.

Este acest dispozitiv realizabil la scară largă?

Alți oameni de știință spun că aceste dispozitive au potențialul de a produce miracolul de a genera electricitate din aer. Peter Dobson, profesor emerit de științe inginerești la Universitatea Oxford (Anglia), a declarat că experimentele se dovedesc a fi fructuoase, notează Interesting Engineering.

„Dacă îl puteți proiecta și scala și evitați contaminarea obiectului cu microbi atmosferici, ar trebui să funcționeze”, a spus Dobson.

Cu toate acestea, alții spun că mai avem un drum lung de parcurs înainte ca aceste tipuri de dispozitive să ne alimenteze casele.

„Cum sunt fabricate aceste dispozitive? Aprovizionarea cu materii prime, stabilirea costurilor, evaluarea amprentei de mediu și extinderea lor pentru implementare necesită timp și convingere”, a declarat Anna Korre, profesoară de inginerie de mediu la Imperial College London.

Dar asta nu l-a împiedicat pe Yao să aibă visuri mărețe. „Foarte multă energie este stocată în moleculele de apă din aer. De acolo obținem efectul de fulger în timpul unei furtuni. Existența acestui tip de energie nu este pusă la îndoială. Trebuie doar să îl colectăm”, a concluzionat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Ingredientul din pasta de dinți ce ar putea crește autonomia vehiculelor electrice

Savantul care a ars diamante pentru a dovedi că acestea sunt carbon

Prima fabrică spațială din lume, lansată pe orbita Pământului cu o rachetă SpaceX

Cea mai mare centrală hidro-solară din lume, operațională în China

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase