Home » Știință » Cea mai mare centrală hidro-solară din lume, operațională în China

Cea mai mare centrală hidro-solară din lume, operațională în China

Publicat: 28.06.2023

În contextul în care țările din întreaga lume își stabilesc obiective de mediu ca să reducă emisiile de carbon și să atingă neutralitatea acestor emisii până în 2050, China tocmai a finalizat un proiect ambițios ce combină producția de energie solară cu cea hidroelectrică la o altitudine ridicată.

Ideea centralei fotovoltaice (PV) Kela a fost gândită de Institutul de Proiectare și Cercetare al PowerChina Chengdu în 2016, iar construcția a fost demarată în iulie 2022.

PowerChina Chengdu este responsabilă pentru topografie, proiectare, achiziții, construcție, punere în funcțiune, conectare la rețea și generare de energie pentru o treime din proiect, potrivit Interesting Engineering.

Cea mai mare centrală hidro-solară din lume

După ce a depășit provocările legate de construcția la altitudini mari, cu un nivel scăzut de oxigen, centrala hidro-solară nou-proiectată a început să funcționeze pe deplin în iunie și se spune că este cea mai mare centrală de acest fel din lume.

Centrala fotovoltaică este situată în bazinul râului Yalong din prefectura autonomă tibetană Garze, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei. Proiectul face parte din prima fază a centralei hidroelectrice Lianghekou de pe râul Yalong, care a început să funcționeze în martie.

Centrala fotovoltaică Kela este dotată cu o capacitate de un milion de kilowați, instalată pentru o rețea de energie hidro-solară.

Centrala poate alimenta 15.000 de vehicule electrice

„Cu o capacitate totală instalată de trei milioane de kilowați, energia electrică generată de Kela va fi conectată la Lianghekou și apoi integrată în rețeaua electrică”, a spus Liu Xun, jurnalist la canalul de știri de stat în limbi străine CGTN.

În plus, centrala poate alimenta complet 15.000 de vehicule electrice cu o autonomie de 550 de kilometri în doar o oră. De asemenea, are o capacitate de generare anuală de două miliarde de kilowați-oră (kWh), putând astfel acoperi nevoile a aproximativ 700.000 de gospodării pe an.

„Acest lucru este echivalent cu 600.000 de tone de cărbune standard și va reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 1,6 milioane de tone”, a declarat Yang Zhiwei, manager de proiect la PowerChina Chengdu pentru China Media Group (CMG).

Combinația dintre energia solară și energia hidroelectrică

Producția de energie ar fluctua în funcție de condițiile meteorologice, atunci când panourile solare ar fi folosite exclusiv. Cu toate acestea, elementul hidroenergetic ajută la reglarea instabilității în producția de energie.

Combinația dintre energia solară și energia hidroelectrică contribuie la un echilibru în aprovizionare. Prin urmare, aceasta asigură stabilitate în generarea de energie curată și de înaltă calitate pe tot parcursul anului, în ciuda variațiilor condițiilor meteorologice.

Se așteaptă ca proiectul să contribuie la dezvoltarea mai multor industrii, printre care: agricultura, creșterea animalelor, turismul și transportul în regiunile adiacente ale minorităților etnice.

Vă mai recomandăm și: 

Test de cultură generală. De ce emit oamenii radiații?

Microsoft vrea să obțină energie prin fuziune nucleară până în 2028

Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit ONU

Cum încearcă cercetătorii să creeze cele mai sănătoase chipsuri de pe planetă?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase