Home » Știință » Prima fabrică spațială din lume, lansată pe orbita Pământului cu o rachetă SpaceX

Prima fabrică spațială din lume, lansată pe orbita Pământului cu o rachetă SpaceX

Publicat: 28.06.2023

Pe 12 iunie, o rachetă Falcon 9 a SpaceX a lansat 72 de sateliți mici, inclusiv prima fabrică spațială din lume. În 2019, gigantul farmaceutic Merck a dezvăluit că un experiment pe Stația Spațială Internațională (ISS) a arătat cum medicamentul său de succes împotriva cancerului, Keytruda, poate să fie mai stabil. Acest lucru înseamnă că acum ar putea fi administrat printr-o injecție, mai degrabă decât printr-o perfuzie intravenoasă.

Cheia descoperirii a fost faptul că particulele se comportă diferit atunci când sunt eliberate de forța de gravitație. Observarea modului în care medicamentul s-a cristalizat în microgravitație a ajutat compania Merck să își dea seama cum să își ajusteze procesul de fabricație pe Pământ pentru a produce o versiune mai stabilă, potrivit BigThink.

„Există multe produse de înaltă performanță ce nu pot fi realizate decât în gravitație zero”, a spus Will Bruey, director executiv și cofondator al Varda Space Industries, un start-up californian care și-a anunțat intenția de a construi prima fabrică spațială din lume.

Ce va produce prima fabrică spațială din lume?

Cercetările în microgravitație ar putea duce la multe alte descoperiri ca aceasta sau chiar la dezvoltarea unor medicamente complet noi, însă astronauții de pe stația spațială au la dispoziție doar un anumit timp pentru experimente comerciale.

Între timp, singurele opțiuni pentru accesarea microgravitației în afara orbitei sunt zborurile cu avioane parabolice și turnurile de lansare, iar acestea sunt utile doar pentru experimente care necesită mai puțin de un minut în microgravitație. Experimentul ISS al lui Merck a durat 18 zile.

În 2021, start-upul californian Varda Space Industries și-a anunțat intenția de a construi prima fabrică spațială din lume, pentru a fabrica nu doar produse farmaceutice, ci și alte produse care ar putea beneficia de pe urma creării în microgravitație, cum ar fi semiconductori și cabluri de fibră optică.

Cum arată fabrica spațială în viziunea creatorilor?

Această fabrică ar consta dintr-o platformă de satelit comercial atașată la două module fabricate de Varda. Unul dintre module ar conține echipamente capabile să fabrice în mod autonom un produs. Celălalt ar fi o capsulă de reintrare pentru a aduce produsele finite pe Pământ.

„Există multe produse de înaltă performanță care pot fi realizate doar în gravitație zero, fapt ce reprezintă o capacitate de producție care nu poate fi reprodusă în nicio altă fabrică de pe Pământ. Avem o echipă plină de talente în domeniul aerospațial, aflate în floarea carierei, care se concentrează pe aducerea pe orbită a unui hardware funcțional cât mai repede posibil”, a declarat Bruey, care a dezvoltat și a pilotat anterior nave spațiale pentru SpaceX.

În timpul primei săptămâni în care satelitul va fi în spațiu, Varda se va concentra pe testarea sistemelor sale pentru a se asigura că totul funcționează conform așteptărilor. A doua săptămână va fi dedicată încălzirii și răcirii repetate a vechiului medicament HIV-SIDA, ritonavir, pentru a studia modul în care particulele sale se cristalizează în microgravitație.

După aproximativ o lună în spațiu, Varda va încerca să aducă prima sa fabrică spațială înapoi pe Pământ, trimițând-o prin atmosferă la viteze hipersonice și apoi folosind un sistem de parașute pentru a ateriza în siguranță la poligonul de testare și antrenament din Utah al Departamentului Apărării.

Vă mai recomandăm și: 

Cel mai tânăr angajat al SpaceX are doar 14 ani. Ce salariu va primi?

Lansarea rachetei europene Ariane 6 ar putea avea loc la începutul anului 2024

Primele imagini cu Saturn și inelele sale făcute de Telescopul Spațial James Webb

Turismul spaţial ar putea anula eforturile de reparare a stratului de ozon

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase