Home » Știință » SuperLuna Plină din 3 iulie 2023. Cum să o fotografiezi ca un profesionist?

SuperLuna Plină din 3 iulie 2023. Cum să o fotografiezi ca un profesionist?

SuperLuna Plină din 3 iulie 2023. Cum să o fotografiezi ca un profesionist?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.07.2023

Astăzi avem șansa inedită de a vedea atât o SuperLună, cât și o Lună Plină. Aceasta este o coincidență ocazională atunci când Luna Plină are loc în același timp în care Luna se află în perigeu, adică cel mai apropiat punct de pe orbita sa din jurul Pământului.

Atunci când se întâmpla asta, Luna tinde să fie mai luminoasă și să pară mai mare pe cerul nopții decât atunci când se află în cel mai îndepărtat punct, adică în apogeu.

Cel mai bun moment pentru a fotografia Luna este imediat după apusul Soarelui, atunci când Luna abia se ridică pe cer. Culoarea cerului, precum și norii, ar putea însemna că expunerea este mai ușor de controlat, iar astfel putem surprinde mai ușor o fotografie reușită cu Luna. Procesul este mai ușor atunci când satelitul nostru natural este mai luminos.

Cum să fotografiezi SuperLuna Plină de luni seară?

Dar trebuie să luăm în considerare și setările aparatelor de fotografiat, precum și pe cele ale telefoanelor mobile. Modelele mai vechi de telefoane inteligente s-ar putea să nu ofere prea multă flexibilitate, însă cele noi pot include opțiuni precum expunere, ISO (sensibilitatea camerei), distanța focală și viteza de declanșare (shutter speed).

„Asigurați-vă că nu folosiți flash și treceți pe modul HDR (high dynamic range), dacă telefonul dispune de așa ceva. HDR, simplu spus, înseamnă că va fi mai mare contrastul între cea mai întunecată și cea mai luminoasă parte din imagine. Asta face în general fotografiile mai frapante. Multe telefoane inteligente moderne au HDR. Pe de altă parte, dacă folosim flash putem distruge o priveliște cu cerul nopții”, a spus Mark Lord, fondator al Mark Lord Photography, pentru IFLScience.

O Lună Plină surprinsă printre ramurile copacilor

Poate fi tentant să folosim zoom atunci când fotografiem Luna și să încercăm să o surprindem cât mai mult posibil. De fapt, ar fi mai indicat să facem exact opusul.

„Chiar și telefoanele noi duc lipsă de zoom, iar dacă încercăm să facem asta am putea compromite rezoluția și calitatea imaginii”, a continuat Lord.

„În schimb, eu recomand crearea unei imagini mai interesante prin folosirea stilului landscape (peisaj n.r.), astfel adăugând profunzime și varietate prin introducerea unor obiecte în prim-plan. O Lună Plină surprinsă printre ramurile copacilor, spre exemplu, poate crea o imagine atmosferică și înfricoșătoare”, a adăugat Lord.

Când are loc următoarea SuperLună?

Următoarea SuperLună va fi în data de 1 august, iar în acest moment Luna va fi la 357.530 km depărtare de Pământ. După aceea, următoarea SuperLună va avea loc în 30 august, un eveniment deosebit de special pentru că Luna va fi la cea mai mică distanță din „perioada de vară a SuperLunilor”, aflată la „doar” 357.344 kilometri de noi, potrivit Space.com.

Ultima SuperLună din 2023 va avea loc în data de 28 septembrie, atunci când satelitul Pământului va fi la 361.552 kilometri distanță de noi.

SuperLunile apar pentru că orbita Lunii în jurul Terrei nu este un cerc perfect. Pământul are o influență gravitațională astfel că orbita Lunii este eliptică și apare ca un cerc alungit sau oval. Astea înseamnă că există momente din orbita de 27 de zile a Lunii în care este mai aproape de noi și momente în care este mai departe.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorul care a aflat că este alergic la Lună, abia după ce a pășit pe suprafața selenară

NASA crede că există viață pe Lună, mai ales în craterele de la polul sudic

Pământul are „o nouă Lună”? Obiectul există cel puțin din anul 100 î.Hr.

Oamenii de știință au descoperit cantități uriașe de apă pe Lună

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase