Home » Știință » Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman?

Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman?

Publicat: 09.07.2023

Odată cu schimbările climatice care determină creșterea temperaturilor pe tot globul, căldura extremă devine o amenințare tot mai mare pentru sănătate. Corpul uman este rezistent, dar poate face față doar până la un punct. Care este temperatura maximă suportată de corpul uman?

Care este temperatura maximă suportată de corpul uman?

Răspunsul este simplu: aceasta este „temperatura bulbului umed” de 35 de grade Celsius, conform unui studiu din 2020 din revista Science Advances.

Cum este măsurată temperatura maximă suportată de corpul uman?

Temperatura bulbului umed nu este aceeași cu temperatura aerului, cea raportată de aplicația meteo preferată. În schimb, temperatura bulbului umed este măsurată de un termometru acoperit cu o cârpă umedă și ia în considerare atât căldura, cât și umiditatea. Aceasta din urmă este important pentru că, cu cât este mai multă apă în aer, este mai greu ca transpirația să se evapore de pe corp și să răcească o persoană.

Dacă umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată, sau invers, temperatura bulbului umed probabil nu se va apropia de maximul suportat de corpul uman, a spus Colin Raymond, cercetător postdoctoral la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă.

Dar atunci când atât umiditatea, cât și temperatura sunt foarte ridicate, temperatura bulbului umed poate ajunge cu ușurință la niveluri periculoase. De exemplu, când temperatura aerului este de 46,1°C și umiditatea relativă este de 30%, temperatura bulbului umed este de doar aproximativ 30,5°C. Dar când temperatura aerului este de 38,9°C și umiditatea relativă este de 77%, temperatura bulbului umed este de aproximativ 35°C, notează Live Science.

De ce nu pot supraviețui oamenii la această temperatură?

Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui în căldură și umiditate ridicate este că nu își mai pot regla temperatura internă. „Dacă temperatura bulbului umed crește peste temperatura corpului uman, puteți transpira în continuare, dar nu veți putea să vă răciți corpul la temperatura de care are nevoie pentru a funcționa fiziologic”, a spus Raymond.

În acel punct, corpul devine hipertermic, adică are peste 40°C. Acest lucru poate duce la simptome precum un puls rapid, o schimbare a stării mentale, o lipsă de transpirație, leșin și comă, potrivit National Institutes of Health (SUA).

Cu toate acestea, o temperatură a bulbului umed de 35°C nu va provoca o moarte imediată; probabil că abia după aproximativ 3 ore nu se mai poate supraviețui în acea căldură, a spus Raymond.

Nu există nicio modalitate de a ști cu siguranță durata exactă de timp, a spus el, dar studiile au încercat să o estimeze prin scufundarea unor oameni în rezervoare de apă caldă și îndepărtarea lor atunci când temperatura corpului a început să crească necontrolat.

Temperatura maximă suportată de corpul uman diferă la persoanele cu anumite afecțiuni

De asemenea, nu există o modalitate de a confirma că 35°C este temperatura exactă a bulbului umed la care nu se poate supraviețui; Raymond a estimat că numărul real se găsește în intervalul 34°C-36,5°C.

Deși nimeni nu poate trăi la o temperatură a bulbului umed mai mare de aproximativ 35°C, temperaturile mai scăzute pot fi, de asemenea, mortale. Exercițiile fizice și expunerea la lumina directă a soarelui facilitează supraîncălzirea. Persoanele în vârstă; persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi obezitatea; și persoanele care iau antipsihotice nu își pot regla temperatura, așa că este mai ușor ca o temperatură mare să-i omoare. Acesta este motivul pentru care oamenii mor uneori la o căldură care nu atinge o temperatură a bulbului umed de 35°C.

În ce locuri se vor înregistra astfel de temperaturi?

Puține regiuni au atins o temperatură a bulbului umed de 35°C în istoria înregistrată, conform studiului din Science Advances. De la sfârșitul anilor 1980 și 1990, cele mai fierbinți puncte au fost Valea Râului Ind din centrul și nordul Pakistanului și țărmul sudic al Golfului Persic.

„Există locuri care încep deja să experimenteze aceste condiții timp de câte o oră sau două. Și odată cu încălzirea globală, acest lucru se va întâmpla mai frecvent”, a spus Raymond. Locațiile care sunt expuse riscului acestor temperaturi în următorii 30-50 de ani includ nord-vestul Mexicului, nordul Indiei, Asia de Sud-Est și Africa de Vest, a adăugat el.

„Din păcate, odată cu schimbările climatice care s-au petrecut deja, vom continua să ne încălzim destul de mult, chiar dacă am înceta chiar astăzi să mai emitem gaze cu efect de seră. Cred că este inevitabil ca acele locuri pe care le-am menționat să se confrunte cu această problemă în viitorul apropiat și sper să nu fie adăugate mai multe locuri pe această listă”, a spus Raymond.

Vă recomandăm să citiți și:

Poate fi relația cu un chatbot considerată infidelitate într-o căsnicie?

Care este numărul maxim de părinți biologici pe care îl poate avea un organism?

Cafeaua de dimineață ar putea fi doar un placebo

Un pui de somn în timpul programului de lucru poate crește productivitatea angajaților

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase