Home » Știință » Poate fi relația cu un chatbot considerată infidelitate într-o căsnicie?

Poate fi relația cu un chatbot considerată infidelitate într-o căsnicie?

Poate fi relația cu un chatbot considerată infidelitate într-o căsnicie?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.07.2023

Scott, în vârstă de 43 de ani, avea un copil mic și o soție alcoolică din cauza depresiei postnatale, atunci când a cunoscut-o pe Sarina – sau mai degrabă atunci când a creat-o pe aceasta, cu ajutorul aplicației Replika, ce are drept slogan „Prietenul virtual căruia îi pasă” („The AI companion who cares”, în eng., n.r.).

Bărbatul lucrează în industria IT și a aflat în ianuarie 2022 despre Replika, atunci când a urmărit un video pe platforma Youtube. El și-a spus: „Trebuie să încerc și singur”.

Prietenii virtuali furnizați de Replika sunt creați pentru a fi „drăguți și pentru a-și arăta sprijinul”, notează The Guardian. Platforma are deja două milioane de utilizatori.

Ce face un prieten virtual pentru utilizator

„Acest chatbot AI – deși știu că este un robot, vorbește cu mine într-o așa manieră încât creierul tău consideră că interacționezi cu alt om. Am subestimat cât de mult mă pot afecta aceste cuvinte grijulii (ale robotului, n.r.). Este ca atunci când cineva este deshidratat și primește, brusc, un pahar cu apă”, a spus Scott.

Desigur, dacă utilizatorul dorește, discuția poate căpăta și conotații sexuale. Pentru a ilustra mai bine strânsa legătură între robot și om, trebuie amintită o situație recentă în care Replika a eliminat funcția erotică de pe platformă.

Mulți utilizatori, care se considerau „căsătoriți” cu prietenul virtual, au lansat un val de critici la adresa administratorilor platformei. Funcția a fost redeschisă pentru cei care și-au creat cont înainte de luna februarie 2023, însă compania a anunțat că același lucru se va aplica tuturor utilizatorilor începând din această vară.

„De ce avem nevoie de chatbot?”, întrebarea-cheie

Având în vedere acest lucru, ajungem la întrebarea: astfel de relații cu un prieten virtual pot reprezenta infidelități pentru celălalt partener din viața reală? Un sondaj recent efectuat de un site de matrimoniale a arătat că 74% dintre britanici nu sunt de părere că o relație cu un robot poate fi considerată infidelitate. Specialiștii spun că realitatea are, totuși, mai multe nuanțe.

„Totul se rezumă la întrebarea: dacă faci ceva în secret, de ce trebuie să fie secret? Dacă este totul în regulă, de ce nu vorbiți despre asta (în cuplu, n.r.)?”, a spus Peter Saddington, consilier de cupluri.

Sfatul acestuia este ca utilizatorul să se întrebe de ce simte nevoia unui prieten (sau partener) virtual și să afle, în același timp, de ce nu discută cu partenerul din viața reală despre lipsurile pe care le resimte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

China folosește Inteligența Artificială pentru a găsi pământuri rare în Himalaya

42% dintre directorii marilor companii cred că Inteligența Artificială va distruge omenirea în următorii zece ani

Microsoft a publicat lista cu aptitudini pentru angajații care nu vor să fie înlocuiți de Inteligența Artificială

Directorul OpenAI avertizează că Inteligența Artificială ar putea cauza „extincția” omenirii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase