Home » Știință » Un pui de somn în timpul programului de lucru poate crește productivitatea angajaților

Un pui de somn în timpul programului de lucru poate crește productivitatea angajaților

Un pui de somn în timpul programului de lucru poate crește productivitatea angajaților
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.07.2023

Winston Churchill era un maestru al dormitului la prânz, Salvador Dali l-a ridicat la rang de artă, iar despre Margaret Thatcher se spunea că ațipea pe bancheta din spate a mașinii oficiale.

O oră de somn în timpul zilei a fost, multă vreme, considerată un lux la care aveau acces doar anumiți privilegiați.

Totuși, studii recente au arătat că un astfel de obicei este benefic pentru toți oamenii, care pot face asta inclusiv la locul de muncă.

Un pui de somn în timpul zilei poate proteja creierul

Este vorba despre o cercetare care spune că persoanele care ațipesc în timpul zilei par să dețină un creier mai mare, iar rezultatele sugerează chiar faptul că obiceiul acesta ne poate proteja de neuroregenerare – oamenii de știință admit, totuși, că se impun cercetări amănunțite.

„Având în vedere ultimele studii cu privire la eficiența unui pui de somn, dar și legătura clară între angajații odihniți și productivitatea lor, este deja istorie faptul că angajatorii trebuie să permită perioade scurte pentru somn”, a explicat Arianna Huffington, co-fondatorul platformei HuffPost.

Cum ne crește productivitatea dormitul la serviciu

Arianna Huffington nu este singura care crede acest lucru. Dr. Mattie Toma și-a organizat propriul studiu, la care au participat muncitori cu venituri reduse din India. Specialistul a descoperit că angajații care s-au bucurat de numai o jumătate de oră de somn la prânz au avut un nivel mai ridicat de atenție, de bunăstare, dar și de productivitate.

„În contextul volumului tot mai mare de dovezi cu privire la beneficii – nu doar pentru muncitor, ci și pentru companie – angajatorii ar trebui să ia în calcul să ofere oamenilor șansa de a dormi (în timpul programului de lucru, n.r.)”, a spus Mattie Toma, potrivit The Guardian.

Pe de altă parte, alți experți spun că cei care sunt obosiți și simt nevoia unui somn în timpul zilei sunt cei care au probleme în timpul nopții, fiind deschisă, în această privință, o altă discuție, care are alte soluții.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O alimentație bogată în grăsimi și zaharuri scade calitatea somnului

Cât timp poate rezista un om fără somn?

Un somn de bună calitate face femeile să fie mai ambițioase la locul de muncă

Oamenii de știință au deslușit secretul unui somn mai bun

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase