Mitridatismul: este posibil să devenim cu adevărat imuni la otravă prin consumul unor doze mici?

08 07. 2023, 14:00

Puțină lume a auzit de regele Mitridates, cel care a fost unul dintre cei mai controversați lideri din istorie, care a dat și numele unui fenomen al cărui protagonist este otrava.

Regele Mitridates al VI-lea al Pontului (120 – 63 î. Hr.) este, de asemenea, considerat unul dintre cei mai vicleni adversari ai Imperiului Roman.

El se poate identifica ușor cu un personaj negativ din benzi desenate, având în vedere că teama de a nu fi asasinat l-a forțat să recurgă la gesturi care, astăzi, scandalizează.

Mitridates își anihila dușmanii tot prin otravă

Mitridates voia să devină imun în fața otrăvii, de aceea înghițea doze mici din substanțe letale, pentru a se asigura că o eventuală tentativă de asasinare ar eșua.

La rândul lui, regele Mitridates nu se temea să utilizeze otrava pentru a-și înlătura dușmanii. El și-a dobândit, astfel, titulatura de „Regele otravă”, iar în zilele noastre practica de a crește toleranța organismului la substanțe nocive poartă denumirea de mitridatism.

În vreme ce povestea lui Mitridates poate reprezenta un rezultat al împletirii istoriei cu ficțiunea, posibilitatea de a deveni imun în fața otrăvurilor nu este ieșită din tiparele științei, potrivit IFLScience.

Totuși, practica este una extrem de periculoasă, pentru că fiecare substanță afectează organismul în diferite moduri, iar mitridatismul funcționează doar pentru anumite toxine.

Mitridatismul poate fi extrem de riscant

De exemplu, atunci când metalele grele sunt ingerate, ele se acumulează treptat în organism, iar în final, afectează grav organele vitale. În paralel, mai pot fi menționate și toxinele ce pot fi procesate de ficat. În teorie, o expunere graduală la astfel de substanțe poate antrena ficatul să producă mai multe enzime pentru a le metaboliza. Discuția nu este atât de simplă nici în acest caz, pentru că cea mai comună substanță considerată dăunătoare pentru organism este alcoolul, pe care îl consumă multă lume. E drept că unii pot dobândi toleranță la alcool atunci când îl beau în cantitate mare pe o perioadă lungă de timp, însă înșiși metaboliții (produsul final al metabolismului) produși de activitatea ficatului pot fi toxici.

Astfel, intenția de a căpăta toleranță la otravă, fără supraveghere medicală, este riscantă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit că saliva țânțarilor modifică imunitatea oamenilor

Depresia poate fi asociată cu răspunsul imunitar la unele persoane

Săritul peste micul-dejun poate afecta sistemul imunitar

Cum reușește „cancerul cameleon” să ocolească sistemul imunitar?