A fost găsită gena care împiedică transferul gripei aviare la om

31 07. 2023, 17:00
Sursa foto: Shutterstock

O genă pe care o avem cu toții previne ca virusul gripei aviare să treacă de la pasăre la oameni, arată o descoperire recentă a oamenilor de știință.

Această genă a fost localizată în plămâni și în sistemul respirator superior, acolo unde virusul gripal se multiplică. Această informație este deja cunoscută de specialiști, însă noutatea este reprezentată de abilitatea antivirală a acestei gene pe care o au indivizii.

Cercetarea, care s-a întins pe parcursul a șase ani, a fost derulată profesori și de oameni de știință de la Universitatea din Glasgow. Aici, echipa a descoperit că gena BTN3A3 reprezintă o barieră puternică împotriva majorității tulpinilor de gripă aviară, informează The Guardian.

Gripa aviară, confirmată la om în puține cazuri

Chiar dacă s-a întâmplat de puține ori, anumite tulpini de virus au fost transferate de la păsări la om. Două astfel de cazuri recente de H5N1 au fost raportate în luna mai 2023, la o fermă de păsări din Marea Britanie.

În 1997, în Hong Kong, au fost raportați primii pacienți confirmați cu gripa aviară. Iar la nivel global, din 2003, Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat 873 de cazuri de îmbolnăviri (dintre aceștia, 458 de oameni au murit).

Gena care blochează gripa aviară a apărut inițial la primate

Cercetările specialiștilor din Glasgow poate oferi răspunsuri cu privire la răspândirea gripei aviare. Ei pot afla dacă, având în vedere rezistența acestei gene, gripa aviară are potențial pandemic sau nu.

Pentru o mai bună imagine a acestui proces, se impun teste pentru gena BTN3A3 și la păsări sălbatice, la păsări domestice și la alte animale la care s-ar putea transfera virusul.

„Funcția antivirală a genei BTN3A3 a apărut acum 40 de milioane de ani la primate. A înțelege barierele care blochează gripa aviară la oameni se traduce în soluții și în măsuri de control mai bune pentru a preveni transferul”, a explicat profesorul Massimo Palmarini, coordonatorul cercetării.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Norvegia și Finlanda se confruntă cu mai multe focare de gripă aviară ca niciodată

Prima țară care anunță „un număr mare” de cazuri de gripă aviară la pisici

Primele cazuri de gripă aviară la păsări sălbatice, confirmate în Brazilia

Gripa aviară infectează cetaceele. Un delfin și un marsuin, testați pozitiv