Home » D:News » Prima țară care anunță „un număr mare” de cazuri de gripă aviară la pisici

Prima țară care anunță „un număr mare” de cazuri de gripă aviară la pisici

Publicat: 19.07.2023

Polonia este prima țară care a raportat „un număr mare” de cazuri de gripă aviară la pisici pe o suprafață considerabilă, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), adăugând că riscul de infecție umană a rămas scăzut.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că de când autoritățile sanitare poloneze au informat luna trecută despre decesele neobișnuite de pisici în întreaga țară, 29 de pisici au fost testate pozitiv pentru gripa aviară H5N1.

Acestea se numărau printre 46 de pisici și un caracal (râs de pustiu) captiv testate pentru virus, a transmis OMS, adăugând că 14 dintre animalele infectate au fost eutanasiate, în timp ce alte 11 au murit. Ultimul deces a fost raportat pe 30 iunie.

Aproape 30 de cazuri de gripă aviară la pisici, în Polonia

„Sursa expunerii pisicilor la virus este în prezent necunoscută, iar investigațiile epizootice sunt în desfășurare”, a spus OMS într-un comunicat.

Unele pisici au dezvoltat simptome severe, incluzând dificultăți de respirație, diaree cu sânge și semne neurologice, cu deteriorare rapidă și moarte în unele cazuri, scrie Science Alert.

De la sfârșitul anului 2021, Europa a avut cel mai grav focar de gripă aviară înregistrat vreodată, în timp ce America de Nord și de Sud au experimentat, de asemenea, focare severe. Acest lucru a dus la sacrificarea a zeci de milioane de păsări de curte în întreaga lume, multe cu tulpina H5N1 a virusului, care a apărut pentru prima dată în 1996.

Cazurile de gripă aviară la pisici vin după o creștere recentă îngrijorătoare a infecțiilor la mamifere. Agenția de sănătate a ONU a subliniat că infecția sporadică a pisicilor cu H5N1 a mai fost raportată anterior.

„Dar acesta este primul raport al unui număr mare de pisici infectate într-o zonă geografică largă dintr-o țară”, spune organizația. Începând cu 12 iulie, niciun contact uman al pisicilor infectate nu a raportat simptome, a spus OMS, adăugând că perioada de supraveghere pentru toate contactele s-a încheiat.

Riscul de infectare umană este scăzut

OMS a subliniat că riscul de infecții umane în urma expunerii la pisici infectate a fost evaluat ca fiind scăzut pentru populația generală din Polonia. Riscul pentru proprietarii de pisici, medicii veterinari și alții care ar putea fi expuși mai regulat la pisici infectate cu H5N1 fără a utiliza echipament de protecție personală a fost între timp văzut ca fiind de la mic până la moderat.

Infecțiile cu gripă aviară la oameni sunt rare, dar atunci când apar, pot provoca boli severe, cu o rată ridicată a mortalității. Cazurile de H5N1 la om sunt de obicei rezultatul expunerii directe sau indirecte la păsări de curte, vii sau moarte, infectate sau la medii contaminate.

Începând cu anul 2020, OMS a declarat că a primit 12 rapoarte de cazuri de H5N1 la om în întreaga lume. Patru dintre acestea au fost cazuri severe, în timp ce opt au fost ușoare sau asimptomatice.

Vă recomandăm să citiți și:

Prognoza meteo actualizată: Canicula continuă în majoritatea României

Ministrul de Externe al Chinei nu a mai fost văzut de trei săptămâni

Motivul pentru care activiștii de mediu au vandalizat un iaht din Ibiza

Un obiect cilindric misterios a fost găsit pe o plajă din Australia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase