Home » Știință » Astronomii descoperă noi indicii despre sursa câmpurilor magnetice ale Universului

Astronomii descoperă noi indicii despre sursa câmpurilor magnetice ale Universului

Publicat: 04.08.2023

O nouă lucrare a cercetătorilor de la Columbia oferă o perspectivă asupra sursei câmpurilor magnetice.

Echipa a folosit modele pentru a arăta că, de fapt, câmpurile magnetice pot apărea spontan în plasma turbulentă.

În ceea ce privește plasma, aceasta este un tip de materie care se găsește adesea în medii ultra-încălzite, cum ar fi cel din apropierea suprafeței Soarelui, dar plasma este, de asemenea, împrăștiată în Univers în medii cu densitate mai redusă, scrie EurekAlert.

Printre acestea se numără spațiul expansiv care se află între galaxii, iar cercetarea echipei s-a concentrat chiar pe aceste medii care au o densitate mai redusă.

Câmpurile magnetice pot apărea spontan în plasma turbulentă

Astfel, simulările lor au arătat că, pe lângă faptul că generează noi câmpuri magnetice, turbulența acestor plasme poate, de asemenea, amplifica aceste câmpuri magnetice odată ce ele au fost generate în Univers.

Acest lucru ajută la explicarea modului în care câmpurile magnetice care își au originea la scări mici pot ajunge, uneori, să se întindă pe distanțe mult mai mari în realitate.

Noua lucrare, publicată în Physical Review Letters, a fost scrisă de profesorul de astronomie Lorenzo Sironi, cercetătorul în astronomie Luca Comisso și doctorandul în astronomie Ryan Golant.

Câmpurile magnetice pot ajunge să se întindă pe distanțe mult mai mari

,,Această nouă cercetare pe care am realizat-o, ne permite să ne imaginăm tipurile de spații în care se nasc câmpurile magnetice. Acest lucru se întâmplă chiar și în cele mai imaculate, vaste și îndepărtate spații ale Universului nostru. Astfel, particulele de plasmă în mișcare turbulentă pot da naștere în mod spontan la noi câmpuri magnetice”, a declarat Lorenzo Sironi.

,,Căutarea seminței care poate duce la formarea unui nou câmp magnetic a fost îndelungată, iar noi suntem încântați să aducem noi dovezi ale acestei surse originale, precum și date despre modul în care un câmp magnetic, odată născut, poate crește.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Bacterii capabile să se alinieze cu câmpul magnetic al Pământului, descoperite în adâncurile Pacificului

Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce stimularea magnetică poate ameliora depresia

Un câmp magnetic bizar, descoperit în jurul unei explozii radio care nu se oprește niciodată

O pată solară „inversă”, care sfidează tot ce știu astronomii, ar putea crea furtuni geomagnetice puternice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase