Home » Știință » Fuziunea nucleară este cheia supraviețuirii Pământului, susține Bill Nye

Fuziunea nucleară este cheia supraviețuirii Pământului, susține Bill Nye

Publicat: 26.04.2023

Bill Nye, inginer mecanic american și om de televiziune, supranumit The Science Guy (Omul cu Știința), a declarat într-un interviu exclusiv pentru jurnaliștii de la Live Science că Pământul are nevoie de fuziune nucleară pentru a supraviețui.

Nye a spus într-un interviu acordat Live Science că „avem nevoie de electricitate”.

„Avem nevoie nu doar de ceea ce putem obține acum cu tehnologiile existente –  cu energie solară, eoliană și geotermală – ci avem nevoie de așa-numita sarcină de bază. Avem nevoie de energie electrică atunci când Soarele nu strălucește și vântul nu bate. Și, deși este puternică, energia nucleară prezintă riscul topirii accidentale a miezului radioactiv și creează deșeuri nucleare”, a spus Bill Nye în cadrul interviului.

Ce este fuziunea nucleară?

Fuziunea este o realizare de care orice om de știință ar fi încântat. Cu ajutorul fuziunii nucleare – un proces care folosește doi atomi ușori pentru a crea un element nou, mai greu, la fel cum face Soarele atunci când fuzionează atomii de hidrogen pentru a obține heliu – oamenii ar avea energie curată și aproape nelimitată.

Oamenii de știință caută deja de zeci de ani această sursă evazivă de energie aproape nelimitată și sunt mai aproape ca oricând de realizarea fuziunii. În ciuda progreselor majore, fuziunea nucleară utilă și rentabilă este încă la mulți ani distanță.

Nye este de părere că un plan cu privire la viitor vine din știință, respectiv din evaluarea dovezilor.

Acesta vrea să ofere Pământului fuziunea nucleară, deoarece, potrivit lui Nye, aceasta ar ajuta la diminuarea multor probleme ale omenirii, inclusiv a schimbărilor climatice cauzate de om, care sunt legate de o serie de dezastre, inclusiv uragane tot mai severe, valuri de căldură și secete care, de asemenea, devin tot mai frecvente de la un an la altul.

Cum ar contribui fuziunea nucleară la bunăstarea populației globale?

Într-un exemplu de plan bazat pe dovezi care ar putea deveni realitate într-o zi, fuziunea ar putea contribui la creșterea nivelului de trai al oamenilor din întreaga lume prin furnizarea de energie care ar putea alimenta Internetul, care, la rândul său, ar putea oferi educație, în special familiilor și femeilor.

„Apoi cred că am putea investi și avea apă curată pentru toată lumea de pe Pământ. Asta înseamnă să schimbăm lumea”, a spus Nye.

Doar oamenii sunt capabili să formuleze astfel de planuri de viitor care ar putea proteja și transforma specia noastră, dinozaurii nu au fost atât de norocoși atunci când asteroidul a lovit Pământul în urmă cu 66 milioane de ani, a adăugat Nye.

Vă mai recomandăm și: 

Deșeurile rezultate din fabricarea berii ar putea fi folosite pentru stocarea energiei

Descifrarea fotosintezei ar putea duce la noi moduri de a obține energie regenerabilă

Energia regenerabilă din SUA a depășit cărbunele în 2022

Prețul ridicat la energie va decima și mai mult pădurile

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase