Home » Știință » A început construcția celui mai mare motor de rachetă cu fuziune nucleară

A început construcția celui mai mare motor de rachetă cu fuziune nucleară

A început construcția celui mai mare motor de rachetă cu fuziune nucleară
Ilustrație computerizată cu o rachetă Pulsar Fusion. Foto: Profimedia
Publicat: 17.07.2023

Tehnologia de motor de rachetă cu fuziune nucleară are potențialul de a revoluționa călătoriile în spațiu atât în ceea ce privește viteza, cât și utilizarea combustibilului. Aceleași tipuri de reacții care alimentează Soarele ar putea înjumătăți timpul de călătorie către Marte sau ar putea face ca o călătorie către Saturn și lunile sale să dureze doar doi ani, în loc de opt.

Tehnologia este incredibil de interesantă, dar nu toată lumea este convinsă că va funcționa, deoarece este nevoie de temperaturi și presiuni ultra-înalte.

Pentru a ajuta la demonstrarea viabilității tehnologiei, cel mai mare motor de rachetă cu fuziune nucleară este acum construit de Pulsar Fusion în Bletchley, Marea Britanie. Dispozitivul, lung de aproximativ 8 metri, este programată să înceapă să ardă în 2027.

După cum v-ați putea aștepta, „imitarea” Soarelui în interiorul unei rachete nu este ușoară. În centrul propulsiei prin fuziune nucleară se află o plasmă ultra-fierbinte ținută într-un câmp electromagnetic, iar oamenii de știință abia acum descoperă cum să facă acest lucru într-un mod stabil și sigur.

Acest motor de rachetă cu fuziune nucleară ar urma să fie mai cald decât Soarele

„Dificultatea este să înveți cum să ții și să limitezi plasma super-fierbinte într-un câmp electromagnetic. Plasma se comportă ca un sistem meteorologic în ceea ce privește faptul că este incredibil de greu de prezis folosind tehnici convenționale”, spune James Lambert, CFO al Pulsar Fusion.

Învățarea automată ar putea să facă sistemul ceva mai ușor de prezis. Pulsar Fusion a colaborat cu Princeton Satellite Systems din SUA pentru a utiliza algoritmi de supercomputer pentru a prezice mai bine cum se va comporta plasma și cum ar putea fi controlată mai precis.

Dacă oamenii de știință sunt capabili să facă totul să funcționeze conform planului, în motor vor fi atinse temperaturi de câteva sute de milioane de grade, ceea ce înseamnă o temperatură mai mare decât a Soarelui. Surplusul de energie eliberat ar putea conduce la viteze de 804.672 de kilometri pe oră, notează Science Alert.

O revoluție în ceea ce privește călătoriile în spațiu și nu numai

Tipul de motor despre care este vorba este un Direct Fusion Drive (DFD), în care particulele încărcate creează direct împingere, mai degrabă decât să se transforme în electricitate. Acest tip de motor este mai eficient decât alte opțiuni și, deoarece este alimentat de izotopi atomici, nu are nevoie de o încărcătură uriașă de combustibil.

„Ne întrebăm dacă poate omenirea să creeze fuziune. Dacă nu putem, atunci toate acestea sunt irelevante”, a declarat CEO-ul Pulsar Fusion, Richard Dinan.

„Dacă putem, și putem, atunci propulsia prin fuziune este total inevitabilă. Este irezistibilă pentru evoluția umană a spațiului”, a adăugat el.

Pe lângă faptul că va face mult mai scurte călătoriile dus-întors pe alte planete, fuziunea nucleară promite, de asemenea, să furnizeze energie curată și aproape nelimitată pentru viața de aici, de pe Pământ.

Cu toate acestea, oamenii de știință cred că tehnologia va fi demonstrată mai întâi în spațiu, unde lipsa de atmosferă și temperaturile ultra-reci sunt mai favorabile pentru reacții.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb a fotografiat toți cei patru giganți gazoși ai Sistemului Solar

Un număr record de pete solare a fost observat pe suprafața Soarelui

Test de cultură generală. Care este diferența dintre nova și supernova?

Astronauții vor primi ajutor în spațiu din partea unor roboți cu piele inteligentă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase