Home » Știință » O nouă fotografie uimitoare de la Telescopul Webb dezvăluie frumusețea prafului cosmic

O nouă fotografie uimitoare de la Telescopul Webb dezvăluie frumusețea prafului cosmic

O nouă fotografie uimitoare de la Telescopul Webb dezvăluie frumusețea prafului cosmic
Credit foto: ESA/Webb, NASA & CSA, M. Meixner
Publicat: 15.08.2023

Configurațiile efemere de praf și gaz dintr-o galaxie din apropiere strălucesc într-o nouă imagine realizată de Telescopul Spațial James Webb.

Se numește NGC 6822, sau Galaxia lui Barnard, și, la o distanță de 1,6 milioane de ani-lumină, este cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee care nu este unul dintre sateliții acesteia. Este o galaxie pitică, cu un diametru de doar 7.000 de ani-lumină și foarte săracă în elemente grele, însă majoritatea stelelor sale s-au născut în ultimii 5 miliarde de ani.

Această aparentă nepotrivire de proprietăți face din Galaxia lui Barnard un laborator excelent pentru studierea evoluției galactică în Universul timpuriu, înainte de a exista multe metale.

Mingi gigantice de foc zdrobesc atomii

Acest lucru se datorează faptului că toate elementele din Univers mai grele decât hidrogenul și heliul au fost produse de stele.

Aceste mingi gigantice de foc zdrobesc atomii în miezurile lor pentru a produce elemente mai grele până la fier; iar atunci când explodează la sfârșitul vieții lor sau se ciocnesc, violența extremă produce elemente și mai grele, scrie ScienceAlert.

Cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee care nu este unul dintre sateliții acesteia

Galaxia lui Barnard și-a petrecut cea mai mare parte a vieții într-o relativă izolare, fără a interacționa cu alte obiecte.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care are o metalicitate atât de scăzută: a cunoscut relativ puține întreruperi gravitaționale care ar fi putut comprima praful și gazul pentru a declanșa formarea stelelor.

Cu toate acestea, în urmă cu 3 sau 4 miliarde de ani, oamenii de știință cred că s-a apropiat suficient de mult de Calea Lactee pentru ca gravitația galaxiei noastre mai mari să agite lucrurile.

Aceasta, după cum se pare, este o veste bună pentru noi. Avem un obiect din apropiere cu o metalicitate scăzută care formează stele, oferindu-ne o fereastră către cum ar fi putut arăta galaxiile din Universul timpuriu.

Galaxia lui Barnard și-a petrecut viața în izolare

Iar Telescopul Webb este un observator excelent pentru această sarcină. Instrumentul său MIRI poate vedea complexitatea luminii infraroșii emise de gaz; iar instrumentul său în infraroșu apropiat, NIRCam, observă praful și gazul pentru a vedea stelele rămase ascunse.

Imaginea recent publicată de echipele Telescopului Webb combină observațiile celor două instrumente.

Studiul acestei galaxii fascinante este încă în curs de desfășurare, dar rezultatele, sperăm, ar trebui să-i ajute pe astronomi să înțeleagă un pic mai bine cum a început totul în Univers.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință caută praf cosmic pe acoperișurile catedralelor

Test de cultură generală. Cum apare praful și cum ajunge peste tot?

Un număr record de pete solare a fost observat pe suprafața Soarelui

Cercetătorul care a aflat că este alergic la Lună, abia după ce a pășit pe suprafața selenară

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase