Home » Știință » Un număr record de pete solare a fost observat pe suprafața Soarelui

Un număr record de pete solare a fost observat pe suprafața Soarelui

Sursa foto: Solar and Heliospheric Observatory/ESA/NASA
Publicat: 04.07.2023

Soarele a produs mai bine de 160 de pete solare în luna iunie, cel mai mare număr înregistrat într-o singură lună în ultimele două decenii.

Datele au confirmat că actualul ciclu solar, al 25-lea de când au început măsurătorile, a crescut în intensitate într-un ritm mai accelerat decât au prezis cercetătorii de la NASA și NOAA (Agenția Națională Oceanică și Atmosferă) din SUA. Așadar, experții se tem că vom avea parte de evenimente severe de vreme spațială în lunile și anii ce urmează.

Deși agențiile spațiale au prezis un număr maxim de pete solare de 125 pe lună, steaua noastră este acum pe cale de a atinge un apogeu de aproape 200 de pete solare pe lună, iar oamenii de știință cred că acest maxim ar putea avea loc în mai puțin de un an.

„Numărul de pete solare din iunie 2023 a fost de 163,4”

„Cea mai mare medie lunară de pete solare din septembrie 2002! Numărul de pete solare din iunie 2023 a fost de 163,4, cea mai mare valoare de mai bine de 20 de ani”, a transmis fizicianul Keith Strong.

În ziua de duminică, 2 iulie, una dintre aceste pete solare, regiunile mai reci și mai întunecate de pe suprafața Soarelui ce dispun de câmpuri magnetice puternice și dense, a produs o erupție solară puternică, adică o explozie energetică de lumină, și a cauzat o pană radio temporară în Statele Unite și Oceanul Pacific, potrivit Space.com.

Astfel de evenimente vor fi mai frecvente pe măsură ce ne apropiem de maximul ciclului solar.

Erupțiile solare intense pot penetra câmpul magnetic terestru

Contrar prognozelor NASA și NOAA, maximul solar va fi destul de intens. Mai multe pete solare înseamnă mai multe erupții solare și mai multe ejecții de masă coronală, adică erupții puternice de particule ce alcătuiesc vântul solar. Asta înseamnă vreme extremă pe Pământ.

Erupțiile solare intense pot penetra câmpul magnetic terestru și pot perturba particulele din atmosfera planetei noastre, fapt ce declanșează aurore dar și probleme pentru rețelele electrice și sateliții de pe orbită.

Tom Berger, fizician solar și director al Centrului de Tehnologie a Vremii Spațiale de la Universitatea Colorado, Boulder, a explicat că, după o furtună solară majoră care a lovit Pământul în octombrie 2003, operatorii de sateliți au pierdut sute de nave spațiale în decurs de câteva zile. Asta s-a întâmplat din cauza creșterii densității gazului din cele mai înalte straturi ale atmosferei ce corespund orbitei joase în care mulți sateliți, precum și Stația Spațială Internațională, își desfășoară activitatea.

Cele mai puternice furtuni solare tind să aibă loc spre final

Totuși, Robert Leamon, cercetător în fizica solară la NASA, a precizat că cele mai puternice furtuni solare tind să aibă loc spre finalul ciclurilor solare impare.

„Având în vedere că Ciclul 25 este impar, ne putem aștepta ca cele mai concrete evenimente să aibă loc după maxim, adică în 2025 și 2026; asta din cauza inversării polilor solari la fiecare 11 ani”, a adăugat Leamon.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un obiect asemănător unei planete, mai fierbinte decât Soarele, a doborât recordul de temperatură din Univers

De ce este solid miezul interior al Pământului deși este mai fierbinte decât suprafața Soarelui?

Termosfera Pământului atinge cea mai mare temperatură din ultimii 20 de ani

Noi imagini uimitoare cu suprafața Soarelui de la cel mai puternic telescop solar de pe Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase