O femeie a primit un nas imprimat 3D crescut pe propriul braț

20 08. 2023, 13:00

O femeie din Franța care și-a pierdut o parte din față din cauza cancerului a primit un transplant rar de nas imprimat 3D.

Nasul personalizat a fost realizat aproape în întregime în laborator și totuși vasele de sânge sunt prea mici și complexe pentru a fi țesute în structura imprimată 3D. Pentru a-i oferi nasului un aport de sânge atât de necesar, chirurgii l-au atașat la o regiune foarte vascularizată a corpului: antebrațul.

După două luni de dezvoltare pe brațul ei, acest nas imprimat 3D a fost mutat pe fața femeii în timpul unei operații de șase ore în care au fost conectate cu atenție noile sale vase de sânge la tâmpla pacientei.

Un nas imprimat 3D a fost crescut chiar pe antebrațul unei paciente

În noiembrie 2022, după zece zile de spitalizare și trei săptămâni de antibiotice, chirurgii de la Institutul de Cancer al Universității Toulouse (Franța) au anunțat că pacienta lor „se simte foarte bine”.

„Când m-am trezit a doua zi, am fost absolut copleșită”, a declarat pacienta pentru cotidianul francez Le Monde la sfârșitul anului 2022. „Nu mai ieșisem în oraș de 10 ani, iar eu și soțul meu am decis să ieșim din nou în curând la un restaurant!”, a spus ea.

Potrivit reportajului din Le Monde, unul dintre chirurgii principali ai cazului, Agnès Dupret-Bories, a fost inspirat să încerce să implanteze un nas imprimat 3D după ce a discutat cu un doctorand din Belgia în urmă cu mai mulți ani.

Acel student cerceta biomateriale și a testat anterior implanturi biosintetice pe pomeți în timp ce lucra la o companie de imprimare 3D, numită Cerhum, scrie Science Alert.

Transplantul a fost un succes

În 2021, Dupret-Bories, împreună cu colegul ei Benjamin Vairel, au cerut ajutorul Cerhum pentru a imprima un nas folosind hidroxiapatită, un mineral natural care ajută la formarea dinților și a oaselor. Pielea și cartilajul au fost apoi luate din corpul pacientului și folosite pentru a da detaliile „schelei”. În cele din urmă, vasele mici de sânge de la antebrațul pacientului au fost lăsate să colonizeze în mod natural implantul pe parcursul a două luni.

„Astăzi, transplantul este un succes”, se arată într-o traducere a unei postări de pe Facebook de la Hospital Center University De Toulouse, publicată în noiembrie 2022. După nouă ani și mai multe reconstrucții nazale eșuate, pacienta și-a primit în sfârșit nasul înapoi. Acum, se pare că poate simți mirosul mai bine ca niciodată.

„Acest tip de reconstrucție nu a mai fost efectuat niciodată pe o zonă atât de fragilă și slab vascularizată”, au declarat oficialii spitalului pentru cotidianul londonez Evening Standard. Chirurgii din Franța speră acum să folosească tehnica revoluționară pentru a îmbunătăți și alte implanturi corporale în viitor.

Vă recomandăm să citiți și:

Cât de îngrijorați să fim de expunerea la Soare?

Care sunt cele opt schimbări ale stilului de viață care ne pot prelungi viața cu 20 de ani

O ciupercă mortală a fost învinsă cu un nou tip de tratament

Un nou vaccin ar putea deține cheia pentru prevenirea sau reducerea impactului bolii Alzheimer