NASA testează motoarele de rachetă care vor ajuta la returnarea mostrelor de pe Marte

24 08. 2023, 12:00

NASA dezvoltă vehiculul de ascensiune pe Marte (MAV) pentru campania de returnare a mostrelor colectate de pe Marte.

MAV este conceput pentru a duce eșantioanele colectate de pe Marte pe orbită deasupra Planetei Roșii, acolo de unde vor fi preluate de o navă spațială care le va transporta pe Pământ.

MAV, planificată să fie prima rachetă lansată vreodată de pe o altă planetă, este un vehicul cu două etaje. Două motoare rachetă solide de dezvoltare, SRM1 și SMR2, pentru fiecare etapă au fost lansate în ultimele luni pentru a le testa performanța înainte de a construi motoarele reale destinate lui Marte.

SRM2 a fost testat la instalația Northrop Grumman din Elkton, Maryland. Imagini dintr-un videoclip publicat recent arată motorul aprinzându-se în timp ce se rotește la 200 de rotații pe minut.

Cea de-a doua etapă va folosi stabilizarea rotației pentru a menține lansatorul la țintă spre orbita corectă, scrie Space.

Prima rachetă lansată vreodată de pe o altă planetă

SRM1 a fost testat la Baza Forțelor Aeriene Edwards din California. Ambele teste au fost efectuate pentru a testa performanța motoarelor la minus 20 de grade Celsius pentru a simula condițiile de pe Marte.

Testul SRM1 a demonstrat o duză cu bilă captivă de ultimă generație, prevăzută cu o linie de separare supersonică, care va permite motorului să modifice direcția de împingere și să își controleze zborul. Acest design inovator a fost utilizat deoarece duzele normale ale motorului rachetă solidă cu ghemuire nu pot face față frigului extrem prezent pe Marte, au declarat membrii echipei misiunii.

Sursa: YouTube

„Acest test demonstrează că națiunea noastră are capacitatea de a dezvolta un vehicul de lansare care poate fi cu succes suficient de ușor pentru a ajunge pe Marte și suficient de robust pentru a pune pe orbită un set de eșantioane pe care să le aducă înapoi pe Pământ”, a declarat într-un comunicat Benjamin Davis, managerul de propulsie al MAV, de la Marshall Space Flight Center al NASA din Alabama, SUA.

Roverul Perseverance a colectat deja numeroase mostre marțiene

„Hardware-ul ne spune că tehnologia noastră este pregătită pentru a trece la dezvoltare”.

MAV va ajunge pe Marte împreună cu dispozitivul de recuperare a probelor (Sample Retrieval Lander – SRL) în apropierea sau în craterul Jezero. Roverul Perseverance al NASA colectează deja acolo eșantioane marțiene pentru a fi adunate și trimise înapoi pe Pământ.

Programul de returnare a mostrelor se confruntă, însă, cu un nivel de periclitare după ce Senatul american a ridicat semne de întrebare cu privire la bugetul în expansiune al misiunii.

Programul de returnare a eșantioanelor de pe Marte este gestionat de Laboratorul Jet Propulsion al NASA din sudul Californiei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii ar fi găsit viață pe Marte în urmă cu 50 de ani și apoi ar fi distrus-o

Oamenii de știință au găsit noi indicii despre viața timpurie de pe Marte

Oamenii de știință au descoperit urme ale unei clime sezoniere pe Marte

O erupție solară gigantică a fost resimțită pe Pământ, Lună și Marte