Home » Știință » Conferința Mondială de Robotică din 2023 prezintă fețele înfiorătoare ale viitorului

Conferința Mondială de Robotică din 2023 prezintă fețele înfiorătoare ale viitorului

Publicat: 23.08.2023

De la înfiorătoare la de-a dreptul bizare, cele mai ingenioase creații robotice din lume au fost expuse la Conferința Mondială de Robotică din 2023 din China.

Evenimentul anual, o platformă pentru promovarea afacerilor în sectorul roboticii, are loc la Centrul Internațional de Expoziții și Convenții Etrong din Beijing. Printre mașinăriile expuse se numără umanoizi realiști cu piele sintetică, „câini” cu patru picioare și roboți pentru industria ospitalității care le servesc clienților mâncare și băutură.

Între timp, brațele robotice agile cu mai multe articulații, pentru utilizare în fabrici, își arată abilitățile pe fondul preocupărilor locale privind aparatele care preiau locurile de muncă ale oamenilor. În rândul publicului chinez, a existat un sentiment din ce în ce mai mare de neliniște cu privire la dependența de tehnologie pentru rolurile publice care obișnuiau să fie ocupate de oameni, scrie Daily Mail.

Robotul chirurgical de la Conferința Mondială de Robotică din 2023

Conferința Mondială de Robotică din 2023 a început miercuri, 16 august, și s-a încheiat în ziua de marți, 22 august. Una dintre cele mai mari atracții ale evenimentului au fost capetele animatronice și roboții umanoizi expuși la standul EX Robots.

Aceste exponate personifică imaginea a ceea ce ar trebui să fie roboții în imaginația populară, cu piele sintetică și expresii faciale realiste, completate de brațe și mâini în mișcare. CEO-ul Li Boyang a spus că acești roboți sunt ideali pentru roluri care necesită interacțiunea cu publicul, cum ar fi în muzee, atracții turistice, școli și ca însoțitori.

Într-o altă parte a sălii de conferințe, un robot chirurgical pentru operații cu incizie unică, dezvoltat de o companie numită Shurui, îndeplinește sarcini complicate, cum ar fi decojirea unui ou de prepeliță, pentru a-și arăta precizia ridicată. Chirurgia printr-o singură incizie este deja utilizată în spitalele din întreaga lume pentru diverse proceduri, incluzând operații la rinichi și cistectomii.

Chirurgia robotică devine treptat din ce în ce mai abilă, oferindu-le procedurilor robotizate minim invazive o șansă mai mare de succes în lumea medicală. În altă parte a conferinței, un robot „artist francez”, purtând o beretă și o mustață, desenează schițe pentru mulțimea din jur.

Câinii-roboți, omniprezenți la conferințele de profil

Droizii câini, un pilon al târgurilor de tehnologie, sunt, de asemenea, prezenți, printre aceștia numărându-se B1, de la Unitree Robotics, o companie cu sediul în Hangzhou, China. Unitree a dezvăluit recent un model de câine robot numit Go2, care poate să meargă în două labe și astfel să-și întâmpine proprietarul.

În cadrul conferinței, roboții canini de la mai mulți producători dau mâna cu participanții la târg și merg pe labele din față. O altă creație robotică este înfățișată aruncând o minge de baschet la coș alături de un prieten pe un teren în miniatură de la centrul de convenții.

Roboții care pot face sport devin rapid o industrie populară și chiar au dat naștere propriilor turnee de campionate mondiale. La conferință este prezent și CyberOne, un umanoid de 104.000 de dolari dezvoltat de Xiaomi, care merge exact ca o persoană.

CyberOne este echipat cu un algoritm de interacțiune AI care îi permite să perceapă spațiul 3D, precum și să recunoască indivizi, gesturi și expresii. Potrivit Xiaomi, botul poate recunoaște 85 de sunete diferite de mediu și 45 de sentimente umane.

Alte mașini expuse au fost concepute pentru industria ospitalității, pentru a înlocui personalul uman și, potențial, a economisi bani pentru unități. În ziua de joi (17 august), copiii au fost fotografiați înghesuindu-se în jurul unui robot care servea înghețată, în timp ce altul le-a servit adulților cești mici de ceai chinezesc.

La alte firme de la Conferința Mondială de Robotică din 2023, unele brațe robotizate culeg mere, iar altele lovesc mingi de ping-pong sau le oferă vizitatorilor un masaj la spate. China este un cadru evident pentru unul dintre cele mai mari târguri de robotică din lume, și asta nu numai datorită nivelului său ridicat de inovație tehnologică.

De ce Conferința Mondială de Robotică din 2023 este importantă pentru poporul chinez?

Unul dintre obiectivele liderului chinez Xi Jinping este de a muta vastul sector de producție al țării de la crearea de bunuri ieftine la prețuri reduse către o producție de înaltă tehnologie, iar roboții industriali vor fi un element important al acestui plan. Potrivit unui articol din 2016, tot mai multe fabrici din China folosesc roboți pe liniile de asamblare pentru a înlocui muncitorii care cer salarii mari.

Principalul expert în inteligența artificială din China, Kai-Fu Lee, a prezis anterior că tehnologia va ocupa jumătate dintre locurile de muncă până la mijlocul anilor 2030. Anumite sectoare de ocupare a forței de muncă se confruntă cu o criză „asemănătoare cu cea cu care se confruntau fermierii în timpul revoluției industriale”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Apple cere un brevet pentru iPhone-ul pe care îl poți rula „ca pe o clătită”

Hackerii au creat rivalul lui ChatGPT

Noul computer cuantic de la Google face calcule cât alții în 47 de ani

Universitatea Harvard va folosi un instructor AI pentru a le preda studenților

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase