Home » Lumea digitală » Hackerii au creat rivalul lui ChatGPT

Hackerii au creat rivalul lui ChatGPT

Publicat: 20.07.2023

Experții au avertizat că modelele de limbaj mari, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, pot fi folosite în scopuri nefaste, cum ar fi pentru lansarea e-mailurilor de phishing la o scară incredibilă. Iar acum a apărut și rivalul lui ChatGPT fără limitări etice.

Acum, lucrurile se pot înrăutăți mult mai repede și mult mai ușor, deoarece rivalul lui ChatGPT fără limitări etice poate cu ușurință să creeze malware sofisticat, potrivit unei postări pe blog a companiei de securitate cibernetică SlashNext.

Sistemul, cu numele de WormGPT, se pare că a fost instruit în mod special pe date malware și nu are limite de siguranță, spre deosebire de ChatGPT, de la OpenAI, și Bard, de la Google. Ca exemplu al puterii sale, acestuia i se poate cere cu ușurință să creeze software rău intenționat bazat pe Python, așa cum se vede în capturile de ecran de la PCMag.

Rivalul lui ChatGPT ne arată fața malefică a Inteligenței Artificiale

Este un semn sumbru al vremurilor ce vor veni. Securitatea cibernetică este deja o sarcină dificilă, dar apariția Inteligenței Artificiale aduce sectorul într-un teritoriu nou și periculos. Chiar dacă WormGPT nu va deveni el însuși un hacker prea curând, cel puțin ar putea fi un semn de rău augur al lucrurilor care vor urma.

Angajații SlashNext au aflat despre WormGPT de pe un forum de hackeri, unde dezvoltatorul vinde acces la bot din martie și se lăuda că poate face „tot felul de lucruri ilegale”.

WormGPT se pare că este construit pe un mai vechi model de limbaj mare, din 2021, GPT-J, care a fost creat de EleutherAI, un grup non-profit care a dezvoltat programe AI cu sursă deschisă, scrie Futurism.

Cât costă chatbotul rău intenționat?

PCMag scrie că hackerul din spatele WormGPT vinde accesul la program pentru echivalentul a 67,44 de dolari pe lună. Angajații SlashNext au rămas uimiți de capacitatea programului de a genera e-mailuri de phishing bine scrise.

„Rezultatele au fost neliniștitoare. WormGPT a produs un e-mail care nu numai că a fost remarcabil de persuasiv, ci și viclean într-un mod strategic, arătându-și potențialul de phishing sofisticat și de atacuri BEC”, a scris SlashNext.

Dar PCMag scrie și că cel puțin un utilizator a considerat că WormGPT nu face o treabă chiar atât de satisfăcătoare, spunând că nu merită cumpărat.

În ciuda acestei recenzii, chatbotul ar putea servi drept imaginea unui viitor periculos al criminalității cibernetice bazate pe AI, care ar putea face mai dificil ca niciodată să ne protejăm banii și datele și ar putea așeza și mai multe obstacole în fața industriei AI în curs de dezvoltare.

Vă recomandăm să citiți și:

Noul computer cuantic de la Google face calcule cât alții în 47 de ani

Universitatea Harvard va folosi un instructor AI pentru a le preda studenților

Stocarea pe hard-diskuri va deveni curând istorie, spune un expert

Inteligența Artificială, mai similară cu omul decât am fi crezut

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase