Home » Știință » Misiune eșuată! Sonda Rusiei Luna-25 s-a prăbușit pe Lună

Misiune eșuată! Sonda Rusiei Luna-25 s-a prăbușit pe Lună

Publicat: 20.08.2023

Sonda Luna-25 a Rusiei s-a prăbușit pe Lună după ce a intrat necontrolat pe orbită, a anunțat agenția spațială Roscosmos.

Roscosmos a anunțat cu doar o zi în urmă că a avut loc o „situație anormală” în timp ce controlorii misiunii au încercat să transfere nava pe orbită înainte de aselenizare, în jurul orei 14:10 (ora României).

Eșecul misiunii Rusiei, prima spre Lună din ultimii 47 de ani, arată declinul capabilităților sale spațiale după zilele de glorie din timpul cursei spațiale de pe vremea Războiului Rece, atunci când Rusia a devenit prima țară care a lansat un satelit pe orbita Pământului, Sputnik 1, în 1957. Apoi, în 1961, cosmonautul Iuri Gagarin a fost, de asemenea, primul om în spațiu.

Sonda Luna-25 era așteptată să execute o aselenizare la polul sudic

Rusia nu a mai încercat o misiune pe Lună de la Luna-24 din 1976, atunci când Leonid Brejnev era la cârma Kremlinului. Sonda Luna-25 era așteptată să execute o aselenizare ușoară la polul sudic selenar în data de 21 august, potrivit oficialilor Roscosmos, citați de The Guardian.

Rusia se afla într-o cursă cu India, a cărei sondă Chandrayaan-3 este, de asemenea, programată să execute o aselenizare ușoară la polul sudic al Lunii în zilele următoare, mai precis în 23 sau 24 august.

India, tot mai aproape de un succes major

Eșecul arată și presiunea asupra economiei de 2 trilioane de dolari a Rusiei – și mai ales asupra sectoarelor de tehnologie – pe măsură ce se confruntă cu sancțiuni occidentale impuse cu scopul de a pedepsi țara pentru invadarea Ucrainei.

O aselenizare reușită ar însemna un succes major pentru India, având în vedere că până acum doar SUA, Uniunea Sovietică și China au reușit să trimită sonde pe Lună.

Regiunea polară de sud a Lunii este deosebit de interesantă și râvnită de mai multe națiuni pentru că ar ascunde cantități vaste de apă înghețată, iar NASA și alte instituții cred că ar putea susține bazele umane și ar putea sprijini viitoare misiuni spațiale spre Marte și alte destinații cosmice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Luna-25 a intrat pe orbita selenară! Rusia ar putea ajunge pe Lună pentru prima dată în aproape jumătate de secol

Primele imagini trimise de sonda rusească Luna-25 în drumul său spre Lună

„Situație anormală” pentru sonda Rusiei cu doar câteva zile înainte de aselenizare

Rusia a lansat prima sa misiune pe Lună după 47 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase