Home » Știință » Dumitru Prunariu regretă eșecul misiunii Luna-25 a Rusiei. „Adevărul este că eram optimist”

Dumitru Prunariu regretă eșecul misiunii Luna-25 a Rusiei. „Adevărul este că eram optimist”

Dumitru Prunariu regretă eșecul misiunii Luna-25 a Rusiei. „Adevărul este că eram optimist”
Polul sudic al Lunii, fotografiat de sonda Luna-25 a Rusiei înainte de prăbușire. Credit foto: AP/Roscosmos/Profimedia
Publicat: 21.08.2023

Dumitru Prunariu, primul român ajuns în spațiu, a declarat pentru DESCOPERĂ.ro că era „optimist” în privința misiunii Luna-25 a Rusiei. 

„Adevărul este că eram optimist. Rusia are o istorie bogată” cu misiunile pe Lună, a spus Dumitru Prunariu pentru DESCOPERĂ.ro, întrebat ce părere are despre prăbușirea sondei Luna-25 pe suprafața Lunii.

„Ideea e că Rusia nu mai are specialiștii din perioada de glorie a primelor zboruri cosmice. Conducerea activităților cosmice a fost politizată, nu mai e rezervată adevăraților specialiști, cum au fost Koroliov sau Glushko care erau somități în domeniu. Rezultatul este că nu a mai fost realizat un program spațial semnificativ, comparabil cu al SUA sau China, iar eșecurile au ajuns să facă și ele parte din noul peisaj cosmic rusesc. O competență dezvoltată permanent a rămas în domeniul stațiilor spațiale circumterestre, cum este și Stația Cosmică Internațională. Referitor la Luna și Rusia (respectiv URSS), ultima sondă care a funcționat efectiv pe satelitul natural al Pământului a fost exploatată acum 50 de ani. Specialiștii care au realizat-o au dispărut demult sau nu mai sunt în activitate, iar cei noi învață acum din erori”, a declarat Prunariu pentru DESCOPERĂ.ro.

„Regret eșecul misiunii Luna-25”

„Regret eșecul misiunii Luna-25. Ar fi adus elemente noi și importante în eforturile multinaționale accelerate acum de explorare și exploatare în scopuri pașnice a Lunii”, a adăugat singurul cosmonaut român.

Cât despre misiunea Indiei, așteptată să încerce o aselenizare ușoară miercuri, 23 august, Prunariu a spus: „Le țin pumnii”. Dacă va reuși, India ar deveni a patra țară care atinge suprafața Lunii.

Prima misiune a Rusiei pe Lună din ultimii 47 de ani a eșuat după ce nava spațială Luna-25 a intrat necontrolat pe orbită și s-a izbit de suprafața satelitului natural al Pământului.

Un eșec considerabil pentru programul spațial al Rusiei

Incidentul marchează un eșec considerabil pentru programul spațial al Rusiei și încercarea de a-l reînvia după prestigiul din zilele Uniunii Sovietice.

Agenția spațială de stat Roscosmos a transmis că a pierdut contactul cu nava Luna-25 la ora 14:57 (ora României), sâmbătă, 19 august, după ce o problemă a apărut înainte de manevrele pregătite pentru aselenizare. O aselenizare ușoară era programată pentru luni, 21 august.

„Aparatul s-a deplasat pe orbită imprevizibilă și a încetat să mai existe în urma unei coliziuni cu suprafața Lunii”, a anunțat Roscosmos într-un comunicat. Agenția spațială a Rusiei a mai transmis că o comisie interdepartamentală a fost formată pentru a investiga motivele pentru care nava Luna-25 a fost pierdută.

50 de ani de la ultima misiune a Rusiei pe Lună

Pavel Luzin, expert în programul spațial rusesc, a declarat înainte de misiune că Rusia avea nevoie ca Luna-25 „să demonstreze că este capabilă de ceva chiar și fără Occident”, potrivit The Guardian.

Oamenii de știință ruși s-au plâns în repetate rânduri că programul spațial a fost slăbit din cauza corupției, coordonatorilor slabi care au așteptări nerealiste și a declinului sistemului educațional științific al Rusiei după era sovietică.

Vitaly Egorov, un analist spațial rus, a spus pentru Assocciated Press că, în ciuda prăbușirii, misiunea a avut și câteva succese. „Luna-25 a avut un progres important. A zburat spre Lună, a efectuat o corecție orbitală și a testat electronicele și instrumentele științifice de la bord. A reușit chiar să colecteze date științifice în timpul zborului și de pe orbita lunară. A trimis, de asemenea, fotografii cu Luna. Cosmonautica Rusiei nu era la acest nivel înainte”, a declarat analistul.

Trebuie menționat totuși că au trecut 50 de ani de la ultima misiune a Rusiei pe Lună, iar succesele menționate de analist par destul de modeste, așa cum a remarcat chiar și Prunariu pentru DESCOPERĂ.ro.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misiune eșuată! Sonda Rusiei Luna-25 s-a prăbușit pe Lună

Primele imagini trimise de sonda rusească Luna-25 în drumul său spre Lună

Roverul Chinei a descoperit structuri ascunse adânc sub fața nevăzută a Lunii

O fotografie cu un crater de pe Lună, înconjurat de șosele și clădiri, publicată de Agenția Spațială Canadiană

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase