Home » Știință » Un peisaj incredibil de pe Marte arată precum încrețiturile creierului

Un peisaj incredibil de pe Marte arată precum încrețiturile creierului

Un peisaj incredibil de pe Marte arată precum încrețiturile creierului
Foto: NASA/JPL-Caltech/UArizona
Publicat: 26.08.2023

Planeta Roșie este o lume interesantă și plină de mistere. Ne apropiem de rezolvarea unora dintre ele, dar altele rămân derutante. Cum ar fi și încrețiturile din acest peisaj incredibil de pe Marte.

Iată, de exemplu, fenomenul bizar al terenului similar cu creierul. Constând din creste și canale spiralate complicat sculptate, acest teren seamănă cu suprafața încrețită a creierului uman. Încă nu se știe exact ce anume duce la apariția acestui peisaj incredibil de pe Marte.

Terenul similar cu un creier se găsește la latitudinile medii marțiene, unde câmpiile nordice se întâlnesc cu zonele înalte sudice. Apare în cratere, văi și pe formațiuni cunoscute sub numele de praguri lobate. Terenul are caracteristici bogate în gheață care se formează la baza structurilor înalte, cum ar fi crestele craterelor și dealurile plate izolate.

Un peisaj incredibil de pe Marte seamănă cu creierul uman

Deoarece terenul similar creierului apare acolo unde există gheață, oamenii de știință cred că formarea acestuia ar putea avea legătură cu modul în care se comportă apa înghețată. O posibilitate este ca crestele, având în jur de 4-5 metri înălțime, și brazdele să fie tăiate cumva de fluxurile de gheață, notează Science Alert.

O altă posibilitate este ca formațiunile să fie produsul apei înghețate de sub suprafață. Sublimarea gheții prin fracturi ar putea duce la prăbușirea pământului de deasupra acesteia, rezultând un teren texturat cu gropi.

O a treia ipoteză sugerează că terenul ar putea fi creat în mod similar cu procesele de „sortare a pietrelor” de aici pe Pământ. Când pământul îngheață, se extinde, ridicând sedimentul; când gheața se dezgheață, sedimentul slăbit cade înapoi, iar diferitele pietre din interior tind să cadă împreună în funcție de dimensiune. Aici pe Pământ, prin cicluri repetate de îngheț și dezgheț, acest lucru creează modele pe sol.

Formațiuni similare, găsite pe Pământ

Există foarte puține exemple pe Pământ similare cu terenul asemănător cu creierul de pe Marte, dar oamenii de știință au găsit ceva în Înaltul Arctic canadian la o scară mult mai mică, peisaj pe care l-au numit teren Pământean similar creierului. Descoperirea sa sugerează că sublimarea sau „sortarea pietrelor” sunt mecanisme plauzibile pentru formarea terenului, dar cercetătorii nu înțeleg pe deplin nici terenul Pământean similar creierului.

Deoarece este puțin mai accesibil decât Marte, poate că merită să aruncăm o privire mai atentă la ceea ce se întâmplă aici pe Pământ, pentru a încerca să înțelegem o lume extraterestră aflată la milioane de kilometri distanță.

Vă recomandăm să citiți și:

Anunț neașteptat de la astronomi! Norii lui Neptun au dispărut fără urmă

Viteza găurilor negre după fuziune a fost estimată pentru prima dată

O stea eșuată neobișnuită este cu 2.000 de grade Celsius mai fierbinte decât Soarele

O „fabrică de aur cosmică” a creat o cantitate de metale grele similară cu 1.000 de Pământuri

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase