Home » Știință » Cercetătorii au creat o baterie pentru lentilele de contact alimentate de lacrimi

Cercetătorii au creat o baterie pentru lentilele de contact alimentate de lacrimi

Publicat: 04.09.2023

O echipă de cercetători din Singapore a creat o baterie mică, cu grosime de câțiva microni, care poate stoca energie pentru lentilele de contact alimentate de lacrimi care includ funcții smart.

Dacă inventatorii ajung vreodată la un prototip viabil, o lentilă de contact inteligentă ne-ar putea permite să obținem indicații de navigare GPS, să vedem notificări sau să analizăm alte date ușor de prezentat fără ajutorul unui dispozitiv extern, cum sunt ochelarii inteligenți mai voluminoși.

Dar alimentarea acestor lentile de contact minuscule s-a dovedit extrem de dificilă. Deși tehnologia afișajelor s-a micșorat într-un grad incredibil, bateriile au rămas în urmă, reprezentând o problemă serioasă pentru lentilele de contact inteligente, care au necesitat în general un fir nepractic care să conducă la o sursă de alimentare externă.

Lentilele de contact alimentate de lacrimi

„Această cercetare a început cu o întrebare simplă: putem crea lentilele de contact alimentate de lacrimi?”, a declarat Lee Seok Woo, autor principal, profesor asociat la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore.

Studiul a fost publicat în revista Nano Energy.

Baterie pentru aceste lentile „se bazează doar pe glucoză și apă pentru a genera electricitate, ambele fiind sigure pentru oameni și sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu atunci când sunt aruncate, în comparație cu bateriile convenționale”, a adăugat Woo.

Bateria, care este mai subțire de un milimetru, este construită folosind materiale biocompatibile și prezintă un film pe bază de glucoză care poate reacționa cu ionii de sodiu și de clorură pentru a genera electricitate și a alimenta un circuit. Aceste două elemente se găsesc în mod convenabil în lacrimi, ceea ce înseamnă că bateria ar putea fi încărcată folosind resursele naturale ale corpului uman.

Tehnologia nu este încă gata de utilizare

Într-un experiment care a implicat un ochi simulat, bateria a produs un curent de 45 de microamperi la o putere maximă de 201 de microwați, suficient pentru a alimenta o lentilă de contact inteligentă, au spus cercetătorii. Pe scurt, aceasta este o soluție elegantă care ar putea ocoli nevoia de încărcare fără fir voluminoasă.

„Deși transmisia de putere fără fir și supercondensatorii furnizează putere mare, integrarea lor reprezintă o provocare semnificativă din cauza limitei de spațiu din lentilă. Combinând bateria și celula de biocombustibil într-o singură componentă, bateria se poate încărca singură, fără a fi nevoie de spațiu suplimentar pentru componente cu fir sau fără fir”, a spus coautorul Li Zongkang, doctorand la NTU.

Poate deloc surprinzător, tehnologia este încă departe de a fi folosită la scară largă. În primul rând, bateria minusculă poate fi încărcată și descărcată doar de 200 de ori. Dar echipa lucrează deja cu producători de lentile de contact pentru a aduce în cele din urmă tehnologia pe piață, potrivit Futurism.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou tip de navă propulsată de vânt a pornit în prima sa călătorie

Betonul din zaț de cafea este cu 30% mai rezistent decât cel obișnuit

India a scris istorie la preț de chilipir! Cât i-a costat pe indieni aselenizarea?

NASA testează motoarele de rachetă care vor ajuta la returnarea mostrelor de pe Marte

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase