Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Putem plânge sub apă?

Putem plânge sub apă?

Publicat: 26.08.2023

Ochii noștri sunt în mod constant acoperiți de lacrimi, formate din ulei, apă și mucus. Atunci când o persoană este emoționată, ochii produc lacrimi suplimentare pentru a-i face pe ceilalți să știe că aceasta este nefericită, rănită sau, dimpotrivă, foarte bucuroasă. Dar putem plânge sub apă?

Plânsul eliberează substanțe chimice naturale în organism, cum ar fi endorfinele, care produc sentimente de fericire și reduc durerea, și oxitocina, un hormon care îi ajută pe oameni să se simtă legați de ceilalți și crește încrederea și dragostea. Plânsul ne poate ajuta să ne simțim mai bine.

Lacrimile sunt utile și în multe alte moduri importante. Oftalmologul pediatru Geoffrey Bradford explică faptul că lacrimile sunt vitale pentru a menține ochii sănătoși, chiar și atunci când dormim sau când înotăm.

Înainte de a afla dacă putem plânge sub apă, ce rol au lacrimile?

Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale, aflate în pleoapele superioare și sub sprâncene. Sarcina lor principală este să mențină ochii lubrifiați și protejați, spune medicul pentru IFLScience.

Lacrimile curg ușor peste ochi tot timpul pentru a preveni uscarea acestora. Ori de câte ori clipim, ajutăm filmul lacrimal să se întindă pe suprafața ochilor pentru a-i menține umezi. Dacă purtăm lentile de contact confortabile, lentilele de fapt plutesc pe acest strat de lacrimi. Dacă sunt prea puține lacrimi, lentilele se pot lipi de ochi și pot deveni destul de incomode.

Atunci când dormim producem mai puține lacrimi. Dar acestea încă lucrează pentru a menține ochii umezi, astfel încât, atunci când ne trezim, ochii vor putea focaliza mai bine. Lacrimile lubrifiază ochii pentru a ajuta pleoapele să clipească ușor și pentru a evita zgârierea ochilor, în mod similar cu toboganele cu apă, care împiedică blocarea.

Lacrimile spală praful, fumul, insectele și alte lucruri care pot intra în ochi. Când cineva are alergii la plante sau animale de companie, lacrimile ajută la spălarea iritanților. Ele ajută la prevenirea infecțiilor oculare, iar atunci când cineva are conjunctivită, lacrimile ajută la uciderea germenilor și la spălarea lor. În cele din urmă, lacrimile sunt importante pentru transportul nutrienților din fluxul sanguin către ochi, astfel încât aceștia să rămână limpezi și sănătoși.

Putem plânge sub apă?

Și acum, răspunsul pe care îl așteptați: da, putem plânge sub apă, chiar dacă apa va spăla rapid lacrimile. Când înotăm pe sub apă, lacrimile pot apărea în continuare.

Deoarece majoritatea apei în care ați putea înota conține iritanți pentru ochi precum clor, bacterii sau nisip, înotul cu ochii deschiși va face ca glandele lacrimale să producă lacrimi pentru a-i spăla. Purtarea ochelarilor de protecție sau menținerea ochilor închiși sub apă vă va ajuta să vă protejați ochii.

Lacrimile pot spăla de pe ochi clorul din apa de piscină și sarea din apa oceanului, astfel încât să nu ne simțim ochii uscați prea mult timp după ieșirea din apă.

Unde se duc lacrimile?

Unele lacrimi se vor evapora. De asemenea, canalele lacrimale din colțurile interioare ale ochilor sunt ca niște scurgeri. Canalele lacrimale duc lacrimile vechi în nas și apoi în gât, de unde le înghițim. De aceea, atunci când plângem mult, ne curge nasul. Și uneori, când utilizăm picături pentru ochi, puteți simți gustul medicamentului în partea din spate a limbii.

Uneori, glandele lacrimale produc mai puține lacrimi atunci când o persoană îmbătrânește. Având mai puține lacrimi, am putea simți disconfort în ochi tot timpul. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii adulți folosesc picături numite lacrimi artificiale pentru a-și ajuta lacrimile naturale să le mențină ochii umezi.

Vă recomandăm să citiți și:

Sfere neuronale minuscule vor fi cultivate pe Stația Spațială Internațională

Un medicament pentru regenerarea dinților ar putea fi disponibil în următorul deceniu

Microplastice, găsite în țesuturile cardiace umane, atât înainte, cât și după intervențiile chirurgicale

Test de cultură generală. Ce lungime are sistemul circulator uman?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase