Home » Știință » Brățările inteligente sunt pline cu bacterii potențial dăunătoare, avertizează un studiu

Brățările inteligente sunt pline cu bacterii potențial dăunătoare, avertizează un studiu

Publicat: 10.09.2023

Un nou studiu a dezvăluit că 95% din 20 de brățări diferite de ceasuri inteligente testate au fost contaminate cu bacterii capabile să provoace boli.

Echipa de cercetători, de la Florida Atlantic University (SUA), a testat speciile potențial patogene Staphylococcus, Enterobacteria (precum Escherichia coli) și Pseudomonas, care pot provoca infecții în anumite condiții.

Cu toate acestea, au existat variații în ceea ce privește tipul de brățară folosită: brățările din cauciuc și plastic au avut cele mai multe bacterii pe ele, în timp ce brățările metalice testate (în special cele din aur și argint) au fost practic lipsite de bacterii.

Un mediu adecvat pentru dezvoltarea bacteriilor

„Este posibil ca brățările din plastic și din cauciuc să ofere un mediu mai adecvat pentru dezvoltarea bacteriilor, deoarece suprafețele poroase și statice tind să atragă și să fie colonizate de bacterii”, a declarat biologul Nwadiuto Esiobu de la Florida Atlantic University.

În timp ce cercetările au arătat că ceasurile de mână și altele asemănătoare pot fi surse potențiale de infecție în mediul spitalicesc, puține investigații au săpat în detaliile modului în care diferite materiale adăpostesc microbi în comunitatea generală.

Bacterii capabile să provoace boli

Bacteriile testate în acest studiu se numără printre cele mai comune care se găsesc pe corp și în mediul înconjurător. În condițiile potrivite (sau mai degrabă greșite), acestea pot duce la boli precum abcese, pneumonie și salmonella.

Nu au existat diferențe notabile între participanții de sex masculin și feminin la studiu, deși activitățile practicate au avut un efect – brățările celor care mergeau la sala de sport au avut cele mai ridicate niveluri de bacterii stafilococice.

Studiul evidențiază o oarecare anomalie în rutinele noastre obișnuite de igienizare: în timp ce ceasurile și alte dispozitive portabile sunt purtate pentru cea mai mare parte sau întreaga zi, ne gândim rareori să le curățăm, scrie ScienceAlert.

„Cantitatea și taxonomia bacteriilor pe care le-am găsit pe brățări arată că este nevoie de o igienizare regulată a acestor suprafețe”, spune Esiobu. ,,Chiar și la un număr relativ mic, acești agenți patogeni au o importanță pentru sănătatea publică”.

Cea mai eficientă substanță de igienizare

Cercetătorii au testat, de asemenea, câteva substanțe de curățare diferite pentru a vedea care a fost cea mai eficientă: un spray dezinfectant de marcă Lysol, un amestec de etanol de 70 la sută (de tipul celui folosit adesea în spitale) și oțet de cidru de mere, un amestec mai natural.

În ceea ce privește distrugerea bacteriilor, spray-ul Lysol și amestecul de etanol au eliminat 99,9% din bacterii în 30 de secunde, indiferent de material, deși oțetul de cidru de mere nu a fost la fel de puternic împotriva tuturor tipurilor de bacterii și a avut nevoie de mai mult timp pentru a acționa.

Cercetătorii doresc ca munca lor să sensibilizeze opinia publică cu privire la necesitatea de a ne spăla ocazional dispozitivele portabile – și acest lucru este valabil pentru toate celelalte gadgeturi care intră în mod regulat în contact cu pielea noastră în fiecare zi.

„Alte forme potențiale de transmitere bacteriană și de facilitare a infecției, cum ar fi căștile sau telefoanele mobile, ar trebui să fie studiate în mod similar”, spune Esiobu.

Cercetarea a fost publicată în Advances in Infectious Diseases.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii creează bacterii ce pot detecta ADN-ul tumorilor

Bacteria E. Coli este sursa a jumătate de milion de infecții urinare

Bacterii capabile să se alinieze cu câmpul magnetic al Pământului, descoperite în adâncurile Pacificului

Bacteriile care fac bioplastic din dioxidul de carbon

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase