Home » Știință » O explozie cosmică „iute și furioasă”, ca nicio alta de până acum, observată într-un loc surprinzător din Univers

O explozie cosmică „iute și furioasă”, ca nicio alta de până acum, observată într-un loc surprinzător din Univers

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.09.2023

O explozie cosmică rară, mai strălucitoare decât multe dintre supernovele din Univers, a fost observată de către cercetătorii de la Queen’s University din Belfast, Irlanda de Nord.

Supernovele sunt explozii uriașe ce au loc atunci când stelele masive ajung la finalul vieții. Noua explozie neobișnuită a fost analizată de către cercetători și s-a dovedit a fi la fel de luminoasă ca sute de miliarde de Sori. Mai mult, explozia are o durată mai scurtă decât o supernovă obișnuită.

În cadrul unui studiu, oamenii de știință au identificat inițial evenimentul folosind rețeaua ATLAS de telescoape robotice. Rețeaua ATLAS din Hawaii, Chile și Africa de Sud scanează cerul vizibil în fiecare noapte în căutarea de obiecte care se deplasează sau își schimbă luminozitatea.

Explozia nu seamănă cu nicio altă supernovă cunoscută

În decurs de câteva zile de la detectarea exploziei, denumită AT2022aedm, cercetătorii au reușit să obțină mai multe date cu ajutorul New Technology Telescope (Chile) și au aflat că nu seamănă cu nicio altă supernovă cunoscută. Datele ulterioare de la observatoare din toată lumea au arătat că explozia s-a diminuat mai rapid decât ar fi fost de așteptat.

Dr. Matt Nicholl de la Școala de Matematică și Fizică din cadrul universității a explicat că „aceasta este una dintre cele mai strălucitoare explozii cosmice văzute vreodată”.

Locul de origine al exploziei, o mare surpriză

„De obicei, în cazul unei supernove foarte luminoase, până la jumătate din strălucirea maximă este pierdută în decurs de o lună. În același interval de timp, AT2022aedm s-a diminuat la mai puțin de 1% din maximul său – pur și simplu a dispărut”, a continuat profesorul.

Locul de origine al exploziei este, de asemenea, o mare surpriză. Dr. Shubham Srivastav, de la aceeași universitate, a adăugat că datele au arătat că „acest eveniment a avut loc într-o galaxie roșie masivă la 2 milioane de ani-lumină depărtare”. „Aceste galaxii conțin miliarde de stele ca Soarele nostru, însă nu ar trebui să aibă stele suficient de mari încât să devină supernove”, a completat Srivastav.

Cea mai plauzibilă explicație?

Echipa a analizat datele istorice și a găsit doar alte două evenimente cosmice cu aceleași proprietăți. Acestea au fost descoperite în 2009 și 2020, în cadrul studiilor ROTSE și ZTF. Astfel, datele obținute pentru AT2022aedm arată că avem de-a face cu un nou tip de evenimente cosmice.

„Am numit această nouă clasă de surse evenimente luminoase cu răcire rapidă sau LFCs. Asta pentru că sunt atât de luminoase și își pierd strălucirea și se răcesc rapid”, a spus Nicholl.

Descoperirea deschide o nouă eră pentru cercetare. „Datele obținute exclud posibilitatea unei supernove. Cea mai plauzibilă explicație pare să fie o gaură neagră aflată în coliziune cu o stea”, a adăugat cercetătorul.

Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Comportamentul bizar al unui obiect cosmic misterios, descifrat cu telescoapele ESO

Noile receptoare ALMA care vor cerceta originile noastre cosmice au fost testate cu succes

O „fabrică de aur cosmică” a creat o cantitate de metale grele similară cu 1.000 de Pământuri

Astronomii au folosit o „lupă cosmică rară” pentru a observa o supernovă spectaculoasă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase