Cele mai frecvente 10 coșmaruri și ce înseamnă fiecare, potrivit științei

11 09. 2023, 17:00

Visele au legătură cu probleme sau evenimente prin care fiecare persoană trece în viața reală, potrivit lui Michael Schredl, director în cadrul Institutului Central de Sănătate Mintală din Mannheim, Germania.

Deși este dificil de generalizat atunci când vine vorba de coșmaruri (oamenii de știință nici măcar nu sunt siguri de ce visăm), există teme întâlnite frecvent ce ne pot ajuta să înțelegem mai bine ce încearcă să exprime creierul nostru, adaugă Schredl.

Într-un studiu din 2018, Schredl și colegii săi au analizat peste 1.200 de coșmaruri, iar apoi le-au împărțit pe categorii și teme comune. Iată cele mai frecvente 10 coșmaruri și ce înseamnă fiecare:

10. Infestație

O infestație în locuință poate face ca realitatea să semene cu un coșmar. Așadar, atunci când visăm despre o invazie de mici creaturi târâtoare ar putea fi vorba despre o teamă simbolică sau reală.

Dacă este simbolică, atunci infestația ar putea reprezenta teama de boală sau mizerie, a spus Schredl. Deși există mai multe moduri de interpretare, acest coșmar ar putea fi și un exemplu de nesiguranță sau frică în propia casă, a mai precizat Schredl.

9. O prezență malefică

Știm cu toții acea senzație stranie că cineva cu intenții nu prea bune este în apropiere sau ne privește. Uneori, cel care visează chiar vede o prezență malefică sau doar o simte în apropiere. De obicei, aceste halucinații în timpul somnului sunt un simptom al paraliziei în somn. Această tulburare apare atunci când zonele din creier care ne țin nemișcați în timpul somnului și cele care ne ajută să dormim nu comunică așa cum ar trebui.

Aflați în această stare, oamenii pot simți sau chiar vedea o prezență macabră deasupra lor în timp ce încearcă să se miște sau să se trezească. Totuși, astfel de personaje malefice sunt cel mai probabil simboluri culturale pe care creierul le folosește în acel moment pentru a ilustra frica, a explicat Baland Jalal, om de știință de la Harvard, pentru The Guardian.

8. Catastrofă

Incendii, inundații, dezastre nucleare; astfel de evenimente apocaliptice apar în 4,5% dintre vise, arată studiul lui Shredl.

Astfel de coșmaruri ar putea semnala o teamă generală de viitor, un mod pentru creier de a relua unele îngrijorări anterioare. Totul depinde de felul în care ne raportăm la schimbările din viața reală, dacă le considerăm pozitive sau negative.

Sau, în cazul în care o persoană a trecut printr-un dezastru natural, ar putea fi modalitatea creierului de a încerca să înțeleagă și să accepte situația și trauma, potrivit oamenilor de știință.

7. Griji

Știi acea senzație că ai uitat să faci ceva important, dar nu ești sigur ce anume ai uitat?

Ei bine, mulți oameni visează că au uitat să facă ceva. Se pare că teama de necunoscut este împărtășită de mulți dintre noi, chiar și atunci când visăm.

6. Certuri

Uneori, visele noastre pot include și certuri sau conflicte non-fizice. Aceste coșmaruri pot simboliza o anxietate socială legată de o relație personală. Poate că pur și simplu ne temem să purtăm o conversație cu cineva sau încercăm să procesăm un conflict ce deja s-a întâmplat.

5. Boală și moarte

Grijile legate de sănătate și moarte sunt pe locul 5 atunci când vine vorba de cele mai frecvente coșmaruri, fiind prezente în 11,6% dintre vise.

Visătorul (ori cineva drag) suferă adesea de o boală sau chiar moare în vis. Aceste coșmaruri sunt complexe și pot reprezenta mai multe lucruri în funcție de ce se întâmplă în viața personală la acel moment. Astfel de coșmaruri pot însemna o frică de boală sau moarte sau chiar lipsa controlului asupra sănătății personale.

Aceste coșmaruri pot fi, de asemenea, un mod de a procesa durerea cauzată de pierderea cuiva drag.

4. Ai visat că te urmărește cineva sau… ceva?

În astfel de coșmaruri, poate că ești urmărit de un om, o prezență malefică sau ceva ce nici măcar nu poți vedea.

Avem de-a face aici cu un comportament de evitare, a explicat Schredl. În general, visele de acest fel înseamnă că suntem anxioși cu privire la ceva ce evităm.

3. Accidente

Această categorie de vise include teme precum accidente rutiere, înec și multe altele. Shredl și echipa sa au găsit această temă în 15% dintre vise.

Dar atunci când au fost împărțite în funcție de sex, bărbații au avut mai multe vise în care cădeau decât femeile.

Astfel de vise pot reprezenta frica de înălțime, de condus sau de apă. Dar ar putea, de asemenea, să însemne pierderea controlului, teama de moarte sau un sentiment de neajutorare.

2. Agresiune fizică

Al doilea cel mai frecvent coșmar este agresiunea fizică. Visătorul ar putea fi atacat, ar putea participa la o luptă sau ar putea observa cum alți oameni se bat.

Acest coșmar poate reflecta anxietatea socială, o teamă de violență sau temeri și vulnerabilitate față de criticile din partea altor persoane, potrivit ScienceAlert.

1. Eșec

Cel mai frecvent coșmar este eșecul sau sentimentul de neajutorare. Asta poate însemna orice: nu am reușit să trecem un examen, să ajungem la timp undeva, am uitat sau am pierdut ceva, sau am greșit.

Dacă visăm că am picat un examen (3% dintre coșmaruri), atunci ar putea însemna că suntem nesiguri de abilitățile noastre la locul de muncă sau acasă, sau ne amintim de un eveniment traumatizant din trecut.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Chiar și caracatițele au coșmaruri! Imagini inedite surprinse într-un acvariu

O nouă terapie împotriva coșmarurilor a fost descoperită

Care sunt cele mai comune vise, potrivit datelor Google?

Visele urâte ar putea fi un semn al riscului de demență