Home » Știință » O nouă terapie împotriva coșmarurilor a fost descoperită

O nouă terapie împotriva coșmarurilor a fost descoperită

O nouă terapie împotriva coșmarurilor a fost descoperită
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.11.2022

În timpul unui coșmar, inima ne bate mai repede, transpirăm și suntem panicați, după care ne trezim speriați.

În vreme ce unii dintre noi au parte de vise urâte de câteva ori pe an, sunt oameni care, din cauza traumelor, a stresului post traumatic, a anxietății și depresiei, trec prin astfel de experiențe în fiecare noapte. Iar pe termen lung, episoadele au efecte negative asupra somnului și, în ultimă instanță, asupra sănătății.

Aproximativ 4% dintre adulții din Statele Unite ale Americii sunt diagnosticați cu tulburări ale somnului, potrivit CNN, care citează date ale American Academy of Sleep Medicine. Tratamentul pentru această tulburare include terapia reducerii stresului, consilierea sau prescrierea de medicamente.

Însă soluția „de aur” este terapia exersării imaginilor, o formă de exercițiu comportamental care ajută oamenii să își reimagineze coșmarurile și să le găsească finaluri fericite.

Sunetele neutre ajută la reimaginarea coșmarului

Însă medicii subliniază că nu toți pacienții au avut rezultate favorabile în urma acestei forme de terapie. Dar acum un nou studiu vine cu altă soluție care ar putea ajuta în această privință: prin redarea unui sunet, rezultatele au fost mai bune în ce privește reimaginarea viselor.

„Din câte știu eu, acesta este primul studiu clinic și terapeutic care țintește activarea memoriei pentru a accelera și răspunde unei terapii”, a spus dr. Lampros Perogamvros, psihiatru și coordonatorul studiului derulat la Universitatea din Geneva, Elveția.

La rândul lui, dr. Timothy Morgenthaler, de la American Academy of Sleep Medicine, a spus că rezultatele obținute sunt foarte promițătoare. Medicul nu a fost parte a studiului menționat anterior.

„Se pare că pornind un sunet în timpul fazei REM (mișcarea rapidă a ochilor), este augmentat efectul terapiei exersării, care reprezintă un standard și poate unul dintre cele mai eficiente terapii non-farmaceutice de la acest moment. Rezultatul ar trebui repetat. Am fost entuziasmat cu privire la această nouă posibilitate”, a spus Morgenthaler.

Terapia împotriva coșmarurilor, în patru pași

Terapia exersării imaginilor cuprinde patru pași de bază care pot fi învățați într-o singură zi. În primă fază, pacienții sunt rugați să scrie fiecare detaliu al coșmarului. Ulterior, aceștia vor trebui să rescrie visul cu o evoluție pozitivă asigurându-se, în acest fel, că finalul va fi unul fericit. După aceste etape, începe practica. Visul rescris trebuie repetat de la 5 la 20 de minute zilnic, până când este deja asimilat de circuitele creierului. Odată ce este încadrat, este timpul să fie pus în acțiune noul vis, chiar înainte de a merge la culcare.

În noul studiu, 18 persoane cu astfel de tulburări au ascultat un sunet neutru – tonurile pianului – în timp ce își reinventau coșmarurile. Alte 18 persoane au rescris visul, însă fără pian. Ambele grupuri au avut mai puține coșmaruri la finalul experimentului, însă cel care a ascultat și sunetul pianului a avut aproape de 4 ori mai puține vise urâte.

Cercetările trebuie să continue, însă datele obținute până acum par a fi promițătoare pentru a veni cu o tehnică ce va ajuta mulți oameni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii lucrează la un nou tratament împotriva coșmarurilor

Coșmarurile frecvente ar putea fi unul dintre simptomele bolii Parkinson. Iată ce spun specialiștii

Un grup de ingineri ruși a creat o „aeronavă de coșmar” care dă din aripi asemenea unei libelule

Studii recente arată o legătură între coșmaruri și bolile cardiovasculare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase