Home » Știință » Multe așa-zise apariții sau „fantome” pot fi cauzate de monoxidul de carbon

Multe așa-zise apariții sau „fantome” pot fi cauzate de monoxidul de carbon

Publicat: 25.06.2023

Într-o postare de pe Reddit se susține că s-a aflat ce anume cauzează aparițiile de fantome, iar revelația i-ar lăsa pe mulți oameni cu răsuflarea tăiată.

Ce anume cauzează aparițiile sau fantomele? Recent, pe Reddit, o postare susținea că multe case „bântuite” au fost investigate, iar vinovatul nu este supranatural, ci otrăvirea cu monoxid de carbon.

Este acest lucru adevărat? Ei bine, cu siguranță aceasta este explicația pentru multe cazuri și, potrivit unui toxicolog, monoxidul de carbon și alte otrăviri ar putea explica o creștere a bântuirilor și a poveștilor cu fantome din timpul perioadei victoriene.

Ce anume cauzează aparițiile sau fantomele?

Un raport incredibil de detaliat publicat în American Journal of Ophthalmology în 1921 documentează cazul unei familii care s-a mutat într-o casă în 1912 și a început să experimenteze apariții fantomatice.

Tatălui, căruia îi plăcea să mănânce fructe singur în bucătărie înainte de culcare, a început să aibă impresia că cineva îl urmărește tot timpul. Copiii s-au îmbolnăvit și au devenit palizi, pierzându-și interesul pentru joacă, iar tatăl avea halucinații cu o „femeie ciudată” îmbrăcată în negru, care venea spre el din sufragerie.

Într-o noapte, atât soțul, cât și soția au avut o experiență foarte ciudată.

„Cineva l-a apucat de gât și a încercat să-l sugrume”

„Am avut vise vagi și ciudate, care păreau să dureze ore întregi. Dimineața m-am simțit prea obosită și bolnavă ca să mă trezesc. G. mi-a spus că s-a trezit în miezul nopții, simțind că cineva l-a apucat de gât și a încercat să-l sugrume”, a spus femeia cu câțiva ani mai târziu.

Fratele bărbatului a fost cel care a venit cu explicația logică, confirmată ulterior de medicul oftalmolog, care a găsit leziuni revelatoare în ochii copiilor. La două zile după ce s-au mutat, șemineul casei s-a stricat, aceasta fiind sursa probabilă a otrăvirii cu monoxid de carbon care le provocase durerile de cap, sănătatea precară și bântuirea.

„Vânătorii de fantome” moderni

Într-un alt caz mult mai recent, scriitoarea Carrie Poppy a început să simtă că este urmărită de o „prezență spirituală malefică”. Poppy a simțit că este privită, apoi a dezvoltat halucinații auditive și o senzație ciudată de presiune pe piept.

„Auzeam un sunet ca și cum ar fi trecut ceva pe lângă mine, ceva asemănător cu sunetul oceanului, aș putea spune. Și apoi aveam acest sentiment neliniștitor că mai era ceva acolo”, a declarat ea.

Mai degrabă decât o bântuire, Poppy simțea că un demon ar fi fost în casa ei.

„În fiecare zi, veneam acasă și acest sentiment a devenit extraordinar de apăsător. Stăteam în pat și plângeam în fiecare noapte. Senzația de pe piept era din ce în ce mai apăsătoare. Era dureros la propriu”, povestește scriitoarea.

După ce a căutat pe Google, Poppy a găsit un forum de „vânători de fantome”. Din fericire pentru ea, acești vânători de fantome erau dintre cei sceptici și imediat au întrebat-o dacă a auzit de otrăvirea cu monoxid de carbon.

„Am căutat informații, iar simptomele intoxicației cu monoxid de carbon includ presiune pe piept, halucinații auditive, șoapte și un sentiment de groază inexplicabil”, spune scriitoarea.

La scurt timp, compania de gaz a confirmat o scurgere și a spus că dacă aceasta ar fi fost lăsată necontrolată, scriitoarea ar fi putut muri.

De ce erau victorienii atât de bântuiți?

Otrăvirea cu monoxid de carbon, desigur, nu explică în totalitate ce anume cauzează aparițiile de fantome, care pot fi explicate și prin farse, halucinații în timpul paraliziei în somn sau pur și simplu un somn prost, arată IFLScience.

Toxicologul Albert Donnay crede că monoxidul de carbon și alte otrăviri pot provoca halucinații de apariții sau fantome și că teoria sa ar explica de ce victorienii, cu lămpile lor cu benzină și tapetul toxic, au experimentat atât de multe bântuiri și au devenit fascinați de supranatural.

Pe scurt, dacă ați văzut vreo fantomă, probabil ar fi cazul să aerisiți locuința.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce viteză are întunericul?

Henry Cavendish, cercetătorul care a cântărit Pământul în 1797 cu două bile de metal

Sensul vieții în 5 cuvinte: Un expert în psihologie din Finlanda spune cum să trăim mai bine

Un astronaut din programul Apollo a spus că extratereștrii au prevenit un război nuclear pe Pământ

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase