Home » Știință » Care sunt cele mai comune vise, potrivit datelor Google?

Care sunt cele mai comune vise, potrivit datelor Google?

Care sunt cele mai comune vise, potrivit datelor Google?
Foto: @Andriyko Podilnyk/Unsplash
Publicat: 09.12.2022

La începutul acestui an, o echipă de la site-ul web despre somn Mornings.co.uk a efectuat o analiză a datelor de căutare Google pentru a vedea care sunt cele mai comune vise din fiecare țară.

Deși ratată în mare măsură la acea vreme, defalcarea dezvăluie câteva perspective interesante despre cele mai comune vise din întreaga lume și îi liniștește pe cei care cred că sunt singurii care au vise mai ciudate.

Echipa a analizat datele (acolo unde au fost disponibile) ale celor mai frecvente căutări de vise pe Google, defalcându-le în funcție de țară și oferind o imagine de ansamblu la nivel mondial.

Care sunt cele mai comune vise din lume?

În ceea ce privește întreaga lume, cel mai frecvent vis căutat a fost cel despre șerpi. Visele cu șerpi sunt căutate de 352.000 de ori pe lună în Brazilia, conform analizei, și de 214.000 pe lună în Turcia. Zonele în care există șerpi veninoși au avut tendința de a avea visele cu șerpi în fruntea listei, ceea ce nu este surprinzător.

Șerpii se află și în cele mai comune vise din România, pe Google fiind înregistrate în jur de 2.300 de căutări în fiecare lună.

Interesant este că șerpii sunt o caracteristică comună a viselor și în țările care nu trebuie să-și facă griji cu privire la amenințarea șerpilor veninoși. În Marea Britanie, unde mușcăturile de șarpe sunt cel mai probabil inofensive, reptilele încă sunt al doilea cel mai frecvent căutat vis.

Ce alte vise mai au oamenii?

Cu toate acestea, în rezultate similare cu cele observate în mare parte din America de Nord și Europa de Vest, visul pe care oamenii din Marea Britanie l-au căutat cel mai mult a fost despre „căderea dinților”.

Se pare că și SUA visează la căderea dinților, înregistrând 81.000 de căutări pe lună pe această temă. De asemenea, pe listă în SUA au fost și vacanțele, precum și amenințări precum urșii și păianjenii.

Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții?

Acest vis nu este ceva nou. În mod uimitor, există înregistrări scrise despre căderea dinților în vise datând din secolul al II-lea e.n.

Oamenii au interpretat de-a lungul timpului (și neștiințific, desigur) visul ca prevestitor de moarte a rudelor, o interpretare atât de populară încât este menționată și respinsă de Freud. Deși majoritatea analizelor de vise pot fi respinse ca pseudoștiință, o interpretare mai recentă (în anii 1960) a oferit o explicație mai plauzibilă: ar fi vorba despre teama de a îmbătrâni, scrie IFL Science.

Visul a fost analizat și într-un mic studiu din 1984 care a încercat să identifice orice trăsătură de personalitate deosebit de diferită a persoanelor care au visul față de persoanele care nu îl au.

„Chestionarele de personalitate au indicat că cei care visează despre dinți erau semnificativ mai anxioși și deprimați”, a scris echipa în studiul publicat în Psychological Reports. De asemenea, ei „aveau o putere mai scăzută a ego-ului, erau mai puțin mulțumiți de viața lor, simțeau că au mai puțin control asupra vieții și se simțeau neputincioși mai des decât subiecții de control care visau la zbor”.

Echipa a descoperit că oamenii care au visat că le cad dinții nu erau mai preocupați de îmbătrânire decât alți participanți, sugerând că această explicație nu este tocmai corectă.

Cele mai comune vise rămân parțial fără explicație

„O posibilă explicație este că visul despre pierderea dinților reprezintă un vestigiu istoric inconștient sau un arhetip al unei perioade în care dinții au jucat un rol semnificativ în viața oamenilor timpurii. Pierderea efectivă a dinților este posibil să fi prevestit moartea din cauza schimbărilor rezultate în dietă și alte dificultăți asociate cu alimentația sau cu apărarea”, a scris echipa.

„Pentru grupul actual de visători pare posibil ca condițiile psihologice de neputință sau pierderea controlului să declanșeze visul vestigial, arhetipal, al pierderii dinților”, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, a existat o altă explicație simplă: cei care visau la dinți aveau mai multe șanse să-și facă griji pentru dinți în timpul orelor în care sunt treji. Poate că cetățenii din SUA și Marea Britanie sunt mai preocupați de dinți, spre deosebire de locuitorii celorlalte țări, care sunt mai preocupați de șerpi.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă terapie împotriva coșmarurilor a fost descoperită

Modificările cerebrale în cazul autismului, mai profunde decât se știa până acum

Cum afectează mucegaiul sănătatea oamenilor?

Un dispozitiv minuscul reproduce interfața dintre țesutul uterin și celulele placentei la începutul sarcinii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase