Home » Știință » Un medicament „unic”, extrem de eficient pentru pierderea în greutate, aprobat în Marea Britanie

Un medicament „unic”, extrem de eficient pentru pierderea în greutate, aprobat în Marea Britanie

Un medicament „unic”, extrem de eficient pentru pierderea în greutate, aprobat în Marea Britanie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.09.2023

Un nou medicament pentru tratarea diabetului de tip 2 a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie. Tirzepatida (vândut sub denumirea comercială Mounjaro) ar putea fi disponibil pe bază de prescripție medicală până la începutul anului 2024, în funcție de disponibilitate.

Mounjaro este un tratament injectabil care ajută organismul atât să controleze glicemia (zaharurile) după mese, cât și să regleze pofta de mâncare.

Cercetările efectuate asupra medicamentului au arătat că acesta este mai eficient în controlul glicemiei și duce la o mai mare pierdere în greutate în comparație cu medicamentele pentru diabet de tip 2 disponibile în prezent pe bază de prescripție medicală.

De ce este unic acest medicament?

Tirzepatida este derivată dintr-o proteină cu o structură similară cu cea a hormonului GIP (peptida insulinotropică dependentă de glucoză), care stimulează eliberarea de insulină.

Dar ceea ce este unic la tirzepatidă este faptul că se leagă de receptorii unui alt hormon numit GLP-1 (glucagon-like peptide 1), care eliberează, de asemenea, insulină.

Acest lucru face ca tirzepatida să fie primul medicament care se leagă de receptorul unui hormon și îl activează, aprobat pentru tratarea diabetului de tip 2. Semaglutida (vândut sub denumirea comercială Ozempic) vizează doar GLP-1.

Cum funcționează medicamentul?

Hormonii GLP-1 și GIP sunt produși de celule specializate din intestinul gros și subțire, care îi eliberează ca răspuns la creșterea nivelului de glucoză din sânge după o masă.

Atât GLP-1, cât și GIP acționează asupra pancreasului pentru a crește producția de hormon insulină, care reduce glicemia. De asemenea, acestea reduc producția de glucagon, care în mod normal crește nivelul de glucoză atunci când acesta este prea scăzut. O capabilitate mai redusă de reglarea nivelului de glucoză după mese ar fi o cauză a diabetului de tip 2.

GLP-1 încetinește, de asemenea, rapiditatea cu care se golește stomacul, făcându-ne să ne simțim sătui mai mult timp. Atunci când sunt combinate, toate acestea au beneficii semnificative în scăderea nivelului de glucoză din sânge. S-a demonstrat, de asemenea, că aceste efecte conduc la pierderea în greutate.

Efectele GIP și GLP-1 pe care organismul nostru le produce în mod natural durează doar aproximativ două minute. Dar tirzepatida a modificat structura acestor hormoni, astfel încât aceștia să se degradeze lent și să aibă o acțiune mai lungă (cu o durată de aproximativ cinci zile). Acest lucru înseamnă că tirzepatida trebuie administrată doar o dată pe săptămână.

Cât de eficient este Mounjaro?

Deoarece tirzepatida imită efectele a doi hormoni, poate că nu este surprinzător faptul că studiile de cercetare au constatat că este mai eficientă decât semaglutida, care acționează doar asupra GLP-1.

Un studiu de 40 de săptămâni a comparat dozele de 5 mg, 10 mg și 15 mg de tirzepatidă (care au fost toate aprobate pentru utilizare) cu 1 mg de semaglutid.

Studiul a constatat că toate dozele de tirzepatidă au fost mai eficiente decât semaglutida în ceea ce privește scăderea nivelului mediu al glicemiei – peste 80% dintre cei tratați cu tirzepatidă reușind să își atingă țintele de glicemie, scrie ScienceAlert.

Aproximativ 80%-90% dintre persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2 sunt fie supraponderale, fie obeze. Până de curând, medicamentele utilizate pentru tratarea acestei boli fie nu duceau la nicio pierdere în greutate, fie erau chiar legate de creșterea în greutate.

Un medicament injectabil care ajută organismul să controleze glicemia

Medicamente precum semaglutida și tirzepatida, care reduc simultan glicemia și favorizează pierderea în greutate, au transformat abordarea noastră în tratarea diabetului de tip 2.

Pierderea în greutate poate sprijini gestionarea diabetului de tip 2 și poate duce chiar la remisiune. Acest lucru se datorează faptului că a avea o greutate corporală mai mare, în special greutatea purtată în jurul mijlocului, poate duce la faptul că insulina devine mai puțin eficientă și este produsă în cantități mai mici.

De asemenea, Tirzepatida poate fi utilizată în condiții de siguranță alături de alte medicamente pentru diabet în cazul în care nu sunt atinse obiectivele de control al diabetului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O formă severă de boală hepatică ar putea fi inversată de scăderea rapidă în greutate

Orașul New York se scufundă sub greutatea zgârie-norilor

Cum ne influențează genetica greutatea corporală?

Un mic dejun bogat ajută cu adevărat la pierderea în greutate?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase