Home » Știință » O formă severă de boală hepatică ar putea fi inversată de scăderea rapidă în greutate

O formă severă de boală hepatică ar putea fi inversată de scăderea rapidă în greutate

Publicat: 07.07.2023

Aproximativ 2% dintre adulții din întreaga lume suferă de o formă severă de boală hepatică numită steatohepatită non-alcoolică (Nash), o formă avansată de boala ficatului gras non-alcoolic. Acest lucru se întâmplă atunci când în ficat se acumulează grăsime, provocând inflamații și cicatrice.

Fără tratament, această formă severă de boală hepatică poate duce în cele din urmă la ciroză hepatică și, de asemenea, poate crește riscul pentru alte afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă.

În prezent, nu există niciun medicament pentru a trata boala Nash. Deoarece excesul de grăsime din ficat este cel care provoacă inflamația și cicatricele caracteristice afecțiunii, tratamentul de bază actual pentru pacienți este scăderea în greutate.

Cu toate acestea, tipul de scădere în greutate pe care majoritatea oamenilor îl pot realiza singuri este modest și nu este suficient pentru reduceri semnificative ale grăsimii hepatice și pentru a reduce inflamația și cicatricele.

O formă severă de boală hepatică ar putea fi tratată mult mai simplu

Dar un studiu recent, publicat în revista științifică Obesity, a arătat că scăderea rapidă în greutate obținută prin dieta „supe și shake-uri”, care este folosită în mod obișnuit pentru a trata obezitatea și diabetul de tip 2, poate fi capabilă să reducă severitatea bolii Nash.

Pentru a realiza studiul, cercetătorii au recrutat 16 participanți cu obezitate, Nash și cicatrice hepatice de la moderate până la avansate. Cinci dintre participanți au fost femei și 11 au fost bărbați. Majoritatea participanților erau albi.

Toți participanții au luat parte la programul de slăbire „supe și shake-uri”, înlocuindu-și mesele obișnuite cu supe, shake-uri și batoane speciale timp de 12 săptămâni. Aceștia au consumat zilnic patru produse la alegere, care le-au furnizat aproximativ 880 de calorii și toate vitaminele și mineralele esențiale.

În ce a constat studiul?

După perioada inițială de 12 săptămâni, ei au început treptat să reintroducă alimente obișnuite în dieta lor în următoarele 12 săptămâni. De asemenea, li s-a oferit sprijin regulat de la un dietetician pentru a se menține pe drumul cel bun și pentru a fi motivați pe parcursul studiului de 24 de săptămâni, relatează Science Alert.

La începutul studiului, participanții au fost cântăriți, le-a fost măsurată tensiunea arterială și au fost făcute teste de sânge și două scanări care le-au măsurat starea de sănătate a ficatului. Aceste scanări au estimat cât de avansată a fost inflamația și cicatricele ficatului și cantitatea de grăsime din organ.

Aceste teste au fost repetate la 12 și 24 de săptămâni, cu un test de sânge suplimentar făcut la patru săptămâni.

Paisprezece participanți au finalizat studiul de 24 de săptămâni. Participanții au pierdut în medie 15% din greutatea corporală, arătând că au aderat în mare parte la programul de slăbire.

Scăderea în greutate, sigură pentru această formă severă de boală hepatică

Studiul a arătat, de asemenea, că scăderea rapidă în greutate a fost sigură pentru participanți. În trecut, acest tip de program de dietă nu era recomandat pacienților cu Nash din cauza preocupărilor legate de cât de sigur ar putea fi. Cel mai frecvent efect secundar pe care l-au experimentat pacienții a fost constipația, dar aceasta a fost temporară și de obicei ușoară.

Scanările au arătat, de asemenea, că majoritatea participanților au avut îmbunătățiri semnificative ale grăsimii hepatice și ale markerilor de inflamație hepatică și de cicatrice.

Acestea sunt unele dintre cele mai mari îmbunătățiri cu privire la această formă severă de boală hepatică raportate în cercetare până în prezent, apropiindu-se de nivelul de îmbunătățire observat cu scăderea în greutate de după intervenția chirurgicală bariatrică. Niciun medicament testat nu a arătat o îmbunătățire atât de mare.

Metoda ar putea trata și alte afecțiuni

Deși o oarecare creștere în greutate este probabil să se întâmple din nou, dacă participanții sunt capabili să își mențină cel puțin cea mai mare parte a scăderii în greutate după terminarea studiului, acest lucru ar putea inversa traiectoria bolii.

În plus, tensiunea arterială sistolică și hemoglobina A1C (un marker al controlului zahărului din sânge) s-au îmbunătățit semnificativ și la participanții care aveau hipertensiune arterială și diabet de tip 2 la începutul studiului. Acest lucru poate sugera că programul ar putea fi utilizat pentru a reduce riscul de boli de inimă, care este cea mai frecventă cauză de deces la persoanele cu Nash.

Deoarece rezultatele sunt doar dintr-un studiu mic, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a testa acest program într-un studiu mai amplu cu participanți mai diverși și cu un grup de control. De asemenea, va fi interesant de văzut dacă acest program ar putea fi util pentru pacienții care suferă de forme mai avansate de boală hepatică, cum ar fi ciroza hepatică.

Dar este promițător în a arăta că dieta pare a fi sigură pentru persoanele cu Nash și eficientă în îmbunătățirea sănătății ficatului lor.

Vă recomandăm să citiți și:

Care este numărul maxim de părinți biologici pe care îl poate avea un organism?

Cafeaua de dimineață ar putea fi doar un placebo

Un pui de somn în timpul programului de lucru poate crește productivitatea angajaților

Cum apare prostia? Marele scriitor care a murit înainte să finalizeze „enciclopedia prostiei”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase