Probleme cu aducerea mostrelor de pe Marte. La ce nu s-a gândit NASA?

25 09. 2023, 14:00

NASA și-a amânat misiunea Mars Sample Return (MSR) pentru aducerea mostrelor de pe Marte după ce un comitet de examinare independent a găsit mai multe probleme serioase cu privire la orar, preț și la detaliile tehnice.

Misiunea pentru aducerea mostrelor de pe Marte, programată inițial pentru 2026, a fost de la bun început incredibil de ambițioasă. Totuși, a rămas foarte așteptată; implicațiile științifice ale unui astfel de proiect sunt vaste, iar cercetătorii de pe tot globul sunt dornici să aibă acces la râvnitele mostre marțiene.

Dar misiunea (o colaborare între NASA și Agenția Spațială Europeană, ESA) a fost afectată de incertitudine. În iunie, rapoartele potrivit cărora bugetul a început să scape de sub control au început să atragă atenția. La scurt timp după aceea, a început analiza unui comitet independent de evaluare.

Aducerea mostrelor de pe Marte, mult mai complicată decât s-a comunicat

Din păcate, veștile nu sunt deloc bune. Subliniind că misiunea MSR este „o prioritate de explorare a spațiului profund pentru NASA”, experții susțin că „valoarea strategică și științifică ridicată a MSR nu este comunicată în mod corespunzător” Congresului, comunității științifice sau publicului american, provocând confuzie și erodarea credibilității. Și mai dur, experții ajung până la a spune că misiunea a fost „organizată sub o structură greoaie” și stabilită cu „așteptări nerealiste de buget și program încă de la început”.

„Drept rezultat”, a concluzionat consiliul de administrație, „în prezent nu există un program, costuri și linie de bază tehnică credibile și congruente care să poată fi realizate cu finanțarea probabilă disponibilă”.

Cu alte cuvinte, conform analizei, deși aducerea eșantionului pe Pământ poartă o promisiune științifică masivă, efortul NASA a fost o mizerie costisitoare, dezorganizată și, în general, incoerentă, scrie Futurism.

Cum schimbă raportul planurile NASA?

Nu este clar încotro se îndreaptă NASA. Ca răspuns la constatările raportului, agenția a anunțat că a organizat un comitet intern de analiză; practic, un comitet de analiză pentru consiliul de analiză, pentru a evalua raportul și, poate, pentru restructurarea misiunii conform unui nou calendar mai fezabil.

Totuși, această misiune chiar este extrem de complicată. Ar fi pentru prima dată când omenirea va lansa o navă spațială de pe o planetă extraterestră, un obiectiv plin de necunoscute și provocări tehnice masive, ca să nu mai vorbim de faptul că aceasta va trebuie readusă pe Pământ.

Dar ar fi, de asemenea, prima dată când omenirea va pune mâna pe un eșantion marțian de bună calitate și, în fața analizei fulminante, NASA rămâne fermă în credința sa în importanța misiunii.

„NASA are planuri pentru o abordare robustă de explorare a Lunii și a planetei Marte”, a declarat Nicola Fox, administratorul asociat al NASA pentru știință și liderul noii echipe de analiză, într-un comunicat.

„Marte este o destinație bogată pentru descoperiri științifice și înțelegerea Planetei Roșii sprijină programul Artemis al agenției de a trimite în cele din urmă oameni pe Marte”, a încheiat Fox.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit „galaxii abia născute” cu ajutorul Telescopului Webb

Capsula OSIRIS-REx a ajuns pe Pământ cu mostrele de material extraterestru

O galaxie aflată la 73 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ, surprinsă cu Telescopul Hubble

O planetă din fier pur, de mărimea Pământului, orbitează o stea din apropiere