Home » Știință » Panoramă incredibilă de pe Marte, surprinsă de roverul Curiosity al NASA

Panoramă incredibilă de pe Marte, surprinsă de roverul Curiosity al NASA

Credit foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Publicat: 20.09.2023

În urmă cu trei miliarde de ani, în timpul uneia dintre cele mai umede perioade de pe Marte, râurile au adus noroi și bolovani la poalele unui munte.

Rămășițele au fost împrăștiate și apoi erodate de vânt, astfel că s-a păstrat un istoric important al trecutului Planetei Roșii.

Acum, după trei încercări, roverul Curiosity al NASA a ajuns în sfârșit în acest loc și a surprins o panoramă la 360 de grade cu peisajul impresionant.

„Muntele pe care Curiosity nu va putea niciodată să-l viziteze”

Călătoria a fost dificilă din cauza terenului accidentat, fiind una dintre cele mai grele pentru misiunea Curiosity. Din fericire, roverul a ajuns la destinație în data de 14 august și a început imediat să studieze zona cu brațul său robotic.

„După trei ani, am găsit în sfârșit un loc sigur de acces pentru Curiosity. Este grozav să putem atinge rocile care au fost aduse din locuri de la mare înălțime de pe muntele pe care Curiosity nu va putea niciodată să-l viziteze”, a spus Ashwin Vasavada, om de știință în cadrul proiectului Curiosity de la NASA’s Jet Propulsion Laboratory, într-un comunicat.

„Nu pot să-mi imaginez cum ar fi fost să fii martor la aceste evenimente”

„Nu pot să-mi imaginez cum ar fi fost să fii martor la aceste evenimente. Roci uriașe au fost extrase de la mare înălțime, aduse la vale și împrăștiate precum un evantai. Cercetările ne vor ajuta să explicăm mai bine astfel de evenimente, nu doar pe Marte, cât și pe Pământ, acolo unde sunt un pericol natural”, a explicat William Dietrich, geolog și membru al echipei de la Universitatea din California, Berkeley din SUA.

În data de 19 august, instrumentul Mastcam al roverului a surprins 136 de imagini la fața locului, care au fost apoi unite într-un mozaic și astfel a fost obținută o panoramă la 360 de grade cu Gediz Vallis Ridge, așa cum au numit cercetătorii regiunea. Vizibilă în panoramă este și cărarea lui Curiosity de-a lungul muntelui, inclusiv Marker Band Valley, locul în care au fost găsite dovezi ale unui lac antic.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un peisaj incredibil de pe Marte arată precum încrețiturile creierului

NASA testează motoarele de rachetă care vor ajuta la returnarea mostrelor de pe Marte

Cercetătorii ar fi găsit viață pe Marte în urmă cu 50 de ani și apoi ar fi distrus-o

Luna și Pământul, văzute de pe Marte ca două puncte neclare din spațiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase