Home » Știință » Iată ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat

Iată ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat

Publicat: 30.09.2023

Dacă ești una dintre multele persoane care au înghițit o gumă de mestecat din întâmplare, probabil că imediat ți-ai pus această întrebare: ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat?

Cât timp va rămâne guma în stomac? Există un mit conform căruia aceasta va sta în stomac timp de șapte ani după ce a fost înghițită. Din fericire, acest mit nu este adevărat, scrie CNN.

„Este o superstiție. Nu am idee de unde a venit mitul; îmi pot imagina doar că a fost sugerat pentru că cineva a vrut să-și împiedice copiii să mestece gumă”, a spus Simon Travis, profesor de gastroenterologie clinică la Universitatea Oxford (Regatul Unit).

Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat?

Înghițirea gumei este dăunătoare organismului doar dacă este făcută în exces, a spus Travis, ceea ce se întâmplă foarte rar. El a explicat că înghițirea a trei sau mai multe bucăți de gumă pe zi ar fi considerată excesivă.

„Dacă înghiți guma de mestecat, aceasta va trece prin stomac, va ajunge în intestin și va ieși neschimbată pe la celălalt capăt. Există cazuri de blocare a gumei de mestecat în intestinele sugarilor și chiar ale copiilor dacă au înghițit multe, ceea ce provoacă o obstrucție. Dar în peste 30 de ani de practică gastro-specială, nu am văzut niciodată un caz”, a spus Travis.

Dr. Aaron Carroll, un distins profesor de pediatrie și ofițer șef de sănătate la Universitatea Indiana (SUA), a scris mai multe cărți care dezmint miturile despre corp. Carroll a fost de acord că înghițirea gumei nu vă va face niciun rău, dar nu ar încuraja-o în mod activ.

„Nu are valoare nutritivă. Guma este făcută din îndulcitori, arome și arome pe bază de gumă. Baza de gumă este un amestec de elastomeri, rășini, grăsimi, emulgatori și ceară. Deci nu aș spune că este sănătoasă”, a declarat el.

Când ar trebui să ne facem griji dacă înghițim gumă?

Cu excepția cazului în care te doare sau ai înghițit multă gumă, Travis și Carroll spun că nu trebuie să mergi la medic dacă înghiți accidental o gumă.

„Este o problemă teoretică”, a spus Carroll. „Teoretic, ar putea fi ceva suficient de mare la un copil mic pentru a provoca un blocaj, dar acest lucru nu este ceva de care oamenii obișnuiți trebuie să își facă griji”, a continuat el.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu probleme la tractul gastro-intestinal, care este o serie de organe unite între ele într-un tub lung și răsucit ce pleacă de la gură și se termină la anus, guma înghițită poate cauza probleme.

„Dacă există o îngustare sau dacă aveți o inflamație cu adevărat severă din orice motiv, sau aveți o problemă de motilitate, în care stomacul sau colonul nu se golește în modul în care ar trebui, atunci cu siguranță că dacă mâncați ceva precum gumă sau ceva care nu se dizolvă, acel lucru poate rămâne într-un loc și poate cauza probleme”, a spus dr. Leila Kia, de la Northwestern University’s Feinberg School of Medicine (SUA).

Vă recomandăm să citiți și:

Râsul chiar este cel mai bun medicament pentru inimă, arată un studiu

Câți ani ai, de fapt? Inteligența Artificială îți dezvăluie adevărata vârstă

Un studiu arată că femeile spun „Te iubesc” mai târziu decât bărbații

Un implant cerebral uimitor le dă voce oamenilor care nu au putut vorbi timp de ani întregi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase