Home » Știință » Oamenilor le place atât de mult buldogul francez pentru că le amintește de bebeluși

Oamenilor le place atât de mult buldogul francez pentru că le amintește de bebeluși

Publicat: 02.10.2023

Buldogul francez a înlocuit rasa labrador retriever la titlul de cel mai popular câine de companie din Statele Unite. Câinii cu fața plată sau brahicefalici continuă să fie preferați în ciuda numeroaselor problemele de sănătate pe care le au.

Printre acestea se numără probleme de respirație, cum ar fi Sindromul Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS), un risc crescut de accident vascular cerebral din cauza căldurii și multiple probleme oculare care provin din ingineria genetică bazată pe estetică și din reproducerea extremă.

Ca răspuns la aceste probleme de sănătate, Olanda a interzis creșterea lor din motive etice, iar asociația veterinară britanică a îndemnat oamenii să nu cumpere rase cu fața plată.

Un motiv pentru alegerea unui animal de companie cu fața plată

Biologul comportamental de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria Dorottya Júlia Ujfalussy și echipa sa lucrează la înțelegerea unui „fenomen paradoxal„, în care numărul acestor animale de companie cu fața plată continuă să crească, în ciuda problemelor de sănătate și de longevitate cunoscute ale acestora.

„Un motiv pentru alegerea unui animal de companie cu fața plată poate fi aspectul copilăresc, însă rapoartele proprietarilor sugerează că este implicat și comportamentul. Încercăm să identificăm trăsăturile comportamentale care diferențiază aceste rase”, spune Ujfalussy pentru PopSci.

Cel mai popular câine de companie din Statele Unite

Într-un mic studiu publicat în revista Scientific Reports, Ujfalussy și echipa sa au descoperit că aceste rase sunt mai predispuse să privească oamenii mai mult timp și să prezinte trăsături care par „neajutorate” și mai asemănătoare cu cele ale unui copil pentru oameni. Echipa a evaluat comportamentul a 15 bulldogi englezi și 15 bulldogi francezi în comparație cu comportamentul a 13 mudis ungurești. Mudis sunt câini de pășunat cu botul de lungime medie și nu au fața strivită a bulldogilor.

Câinii au trebuit să încerce să deschidă trei cutii pentru a recupera o bucată de mâncare. Cutiile aveau diferite tehnici de deschidere care variau în dificultate și au fost prezentate tuturor câinilor într-o ordine aleatorie. De asemenea, câinii au văzut cum unul dintre cercetători a pus cârnați într-o cutie și apoi au avut la dispoziție două minute pentru a deschide cutia. Echipa și stăpânii au stat în spate și în afara vederii directe în timpul experimentului.

Buldogii englezi și francezi au reușit să deschidă cutia cu 93% mai rar decât au făcut-o mudis. De asemenea, mudisii care au reușit au fost mai rapizi decât buldogii care au deschis cutiile. Până la trecerea unui minut, aproximativ 90 la sută dintre mudis au deschis cutia, față de aproximativ 50 la sută dintre bulldogi. Cu toate acestea, buldogii au fost de 4,16 și 4,49 ori mai predispuși să se uite înapoi la oamenii lor decât mudis.

O relație mai apropiată între buldogi și stăpânii lor?

„Cel mai surprinzător a fost gradul de neputință, lipsa de succes și orientarea vizuală a câinilor către stăpâni„, spune Ujfalussy. „Se părea că depind de oamenii lor pentru a le rezolva problemele mult mai mult decât câinii de familie tipici”.

Echipa consideră că aceste constatări arată că, de fapt, câinii cu fața scurtă caută mai des oamenii atunci când se confruntă cu probleme, ceea ce poate promova o relație socială mai puternică între stăpâni și câinii lor datorită acestei percepții de neajutorare.

Studiul nu a putut stabili dacă, de fapt, câinii cu fața plată sunt predispuși genetic să pară mai dependenți de oameni decât alte rase de câini sau dacă atitudinea proprietarilor față de câinii cu fața plată încurajează comportamentul dependent.

Echipa lucrează pentru a continua să studieze aceste caracteristici comportamentale.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Winston Churchill, buldogul englez care suferea de psihoză maniaco-depresivă

Un buldog englez a primit titlul de cel mai urât câine din lume

Ce culori pot vedea câinii? Mitul că văd doar în alb și negru a fost demontat

De ce unii câini sunt mai agresivi? Un studiu arată că până și stăpânii joacă un rol

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase