Home » Știință » Știința poate fi la fel de benefică pentru bunăstarea mintală ca religia

Știința poate fi la fel de benefică pentru bunăstarea mintală ca religia

Publicat: 15.10.2023

Cercetătorii au descoperit recent că știința poate avea un efect pozitiv asupra stării noastre de bine.

O nouă analiză include trei studii care au examinat modul în care oamenii percep știința într-un mod spiritual, similar spiritualității religioase, și cum se leagă aceasta de starea lor de bine.

„Spiritualitatea este cel mai adesea asociată cu religia, dar știința poate fi o sursă puternică de uimire și mirare pentru mulți. Aceasta poate oferi o sursă semnificativă de înțelegere a propriei persoane și a Universului și poate stimula un sentiment de conexiune cu ceilalți și cu locul nostru în lume”, a explicat autorul principal, dr. Jesse Preston.

Trioul de studii a implicat 1.197 de persoane, primul studiu stabilind „spiritualitatea științei” ca și concept. Participanții au fost întrebați despre sentimentele lor atunci când se implică în știință (cum ar fi admirația, conexiunea și sensul), precum și despre atitudinile lor față de știință și religie și credința în acestea.

Oamenii percep știința într-un mod spiritual

Cercetătorii au descoperit că spiritualitatea științei a fost asociată cu sentimente de admirație și spiritualitate generală, într-un mod care ar putea fi similar din punct de vedere psihologic cu spiritualitatea religioasă; cel de-al doilea studiu a avut ca scop să descopere dacă este chiar așa.

Examinând cei 526 de atei și agnostici din grupul de studiu, aceștia au descoperit că spiritualitatea științei ar putea fi într-adevăr predictivă pentru bunăstarea mintală, cum ar fi sentimentul de fericire și faptul că există un sens în viață – la fel cum face spiritualitatea religioasă pentru unii.

Această descoperire a dat peste cap ceea ce cercetătorii credeau că știu despre impactul psihologic al spiritualității religioase față de spiritualitatea nereligioasă, scrie IFLScience.

„Cercetările anterioare au constatat că, în general, credința religioasă prezice o bunăstare mintală pozitivă, dar au sugerat, de asemenea, că persoanele nereligioase ar putea fi supuse unei stări de bine psihologic mai slabe”, a declarat Preston. „Această cercetare a descoperit că, de fapt, sursele de spiritualitate din afara religiei, cum ar fi știința, pot avea efecte pozitive similare”.

Un impact pozitiv și asupra modului în care este predată și învățată știința

Spiritualitatea științei ar putea avea un impact pozitiv și asupra modului în care este predată și învățată știința. În cel de-al treilea studiu, echipa de cercetare a analizat modul în care experiențele semnificative cu știința au afectat implicarea și reamintirea în memorie a informațiilor științifice – și a făcut o descoperire interesantă.

Știința și religia pot fi uneori în dezacord, dar acest studiu sugerează că există mai multe puncte comune decât ar putea crede oamenii.

„Deși știința și religia diferă în multe privințe, ele împărtășesc o capacitate de spiritualitate prin sentimente de admirație, coerență și sens în viață. Această capacitate de spiritualitate are unele beneficii și implicații importante, după cum a constatat această cercetare”.

Studiul este publicat în Personality and Social Psychology Bulletin.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință au descoperit că diabetul poate accelera cancerul de sânge

Oamenii de știință japonezi au descoperit că microplasticele sunt prezente chiar și în nori

Cât de sănătoasă este apa de la robinet? Iată ce spune știința!

După moarte, suntem conștienți că am murit, spun oamenii de știință

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase