Home » Știință » Cât de sănătoasă este apa de la robinet? Iată ce spune știința!

Cât de sănătoasă este apa de la robinet? Iată ce spune știința!

Cât de sănătoasă este apa de la robinet? Iată ce spune știința!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.09.2023

Cât de sănătoasă este apa de la robinet? Este lipsită de mineralele esențiale sau este contaminată cu particule de plastic? Exact la aceste întrebări au încercat oamenii de știință să obțină răspunsurile.

Apa este bună pentru organism, pentru că ne hidratează țesuturile, ajută la reglarea temperaturii corporale, lubrifiază articulațiile și ajută sistemul digestiv să elimine alimentele procesate. De asemenea, suficientă apă ne-ar putea ajuta și la pierderea kilogramelor în plus și ar putea îmbunătăți ritmul metabolismului.

Pe de altă parte, consumul insuficient de apă poate afecta dispoziția, poate perturba activitatea fizică și cognitivă. Există studii care spun și că studenții care beau multă apă se pot descurca mai bine la examene.

Marea Britanie are una dintre cele mai curate ape potabile din lume

Concluzia este că apa are multe beneficii pentru corpul nostru, dar cât de importantă este sursa de unde vine? Răspunsul rapid este acela că nu este foarte important, dacă locuim în Marea Britanie, notează The Guardian.

„Noi avem unul dintre cele mai bune sisteme de apă de la robinet din lume. Atunci când verficăm respectarea celor 40 de parametri privind calitatea apei – chimici și biologici – avem o respectare a acestor parametri în proporție de 99.97% în Anglia și în Țara Galilor. Indexul Environmental Performance Index 2022, un studiu anual efectuat de Yale, care analizează îmbolnăvirile și decesele din cauza condițiilor insalubre și a apei potabile neconforme, ne pune pe locul 6 la nivel global. Asta înseamnă că nu sunt raportate boli asociate cu sistemul de apă”, a afirmat Peter Jarvis, profesor la Universitatea Cranfield din Marea Britanie.

Apa îmbuteliată, o alternativă mai scumpă

Asta nu înseamnă că autoritățile din domeniu nu trebuie să rămână vigilente în privința unor eventuale contaminări. Totuși, dacă nu avem încredere în sistemul public de furnizare a apei din țara (sau orașul) în care locuim, ar putea fi apa îmbuteliată o alternativă? Se pare că și aici sunt diferite discuții, pentru că este important cine face îmbutelierea. Apa de la robinet are, de obicei, o concentrație mică de clor pentru a elimina microorganismele.

Apa îmbuteliată nu conține clor, dar acest aspect depinde și de locul de unde cumpărăm această apă. Motivul este acela că apa de la robinet poate fi vândută și la sticlă, cu condiția de a fi notat acest lucru pe etichetă. Apa minerală, care se situează într-o cu totul altă categorie, provine de la surse protejate de apă, iar eliminarea reziduurilor este efectuată în mod natural.

„Fiecare apă îmbuteliată va avea propria compoziție chimică, iar acest lucru îi va conferi un gust distinct”, a mai spus profesorul.

Există, e drept, un beneficiu în ce privește consumarea apei de izvor, însă are efect în mică măsură asupra organismului. Concluzia este că nu este important de unde bem apă, atâta vreme cât consumăm suficientă în fiecare zi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Forța misterioasă care creează apă pe Lună

Microsoft a folosit miliarde de litri de apă pentru Inteligența Artificială în 2022

Un raport al WWF arată că oamenii și natura din Europa suferă tot mai mult din cauza lipsei de apă

Săpăturile la o conductă de apă uzată au scos la iveală un adevărat tezaur

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase